A Városliget, Budapest egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb zöld oázisa, több mint 100 hektárnyi, azaz körülbelül 1 millió négyzetméternyi területen terül el. Ez a nagy méretű park komoly kihívást jelent a fenntartás és gondozás tekintetében is, melyekhez elengedhetetlen egy professzionális és jól felszerelt eszközpark. Ebben a cikkben bepillantást nyújtunk abba, hogy a Városliget szakszerű parkgondozásához milyen magas színvonalú gépparkot és eszközöket vetünk be nap, mint nap, hogy fenntartsuk ezt a városi zöld területet.

Deergarden gépei a Városligetben

Hogyan valósul meg a modern a parkgondozás a Városligetben?

A Városliget megújulásában már korábban is részt vett a DeerGarden, amikor a Liget Budapest Projekt második ütemében megrendelésre zöld területeket hoztunk létre. A parkgondozási tevékenységünk 2022. májusában kezdődött, ami komoly logisztikai kihívást jelentett cégünk számára. Habár a meglévő gépparkunk rendkívül széles volt már ezelőtt is, mégsem nyújtott elegendő erőforrást a feladatok egy időben történő elvégzéséhez.

A városligeti projekt napi szintű munkáinak végrehajtásához szükség volt a gépparkunk célzott bővítésére és korszerűsítésére. A beszerzés során fontos szempont volt

  • a zajszennyezés csökkentése,
  • a fenntarthatóság,
  • a jó szervizelhetőség.

A csendesebb motorral rendelkező gépek egyaránt biztosítják az élővilág és a parkba látogatók nyugalmát. A halk üzemelés mellett, szem előtt tartottuk a megújuló energiaforrások előtérbe helyezését, így a legtöbb gépet akkumulátoros kialakítással szereztük be. Ennek további előnye, hogy munkagépek könnyebben szervizelhetők, így kevesebbszer történik meg és rövidebb ideig tart az üzemen kívüli idő.

A mindennapok során jelenleg 30 kisgépet és 6 nagyobb munkagépet használunk az évszakonként változó feladatok elvégzésére.

Folyamatosan bővülő, modern eszközparkkal dolgozunk

A Városliget rendezett képének fenntartása érdekében számos kisgépet állítunk munkába. Ilyen az ágvágó, a fűnyíró, a lombfúvó, a gyepszellőztető, a fűkasza és a sövénynyíró, amelyekből több felső kategóriájú darabot is beszereztünk.

A nagy volumenű munkák elvégzéséhez nagygépekre is beruháztunk, melyek közül az egyik a Goupil G4 és G4L elektromos kisteherautó, amely egy 80 kilométeres hatótávval rendelkező elektromos tehergépjármű. Ebből több is dolgozik a Városliget parkfenntartása során.

Goupil G4 elektromos kisteherautó

Goupil G4 elektromos kisteherautó

A tartósan zöldellő és rendezett gyep eléréséhez több munkagépet is bevetünk. Az ISEKI (SGX323 és SF450) fűnyíró gépekből 3 darab folyamatosan csak a Városligetben kerül használatra.

A talaj levegőztetés céljából beszereztünk egy Billygoat PL2501 gyeplyuggató gépet, amely segíti a földréteget a jobb tápanyagfelvételben. Hasonló célt szolgál az Ecolawn ECO 250 homokszóró, amely a gyepszellőztetésen felül számos más kertészeti munkába bevonható.

A lehullott levelek gyors és hatékony összegyűjtésére ECHO PB-8010 háti lombfúvókat használunk, amelyek a piacon kapható legnagyobb teljesítményű háti lombfúvók. Használatukkal jelentősen csökkenthetjük a szükséges humánerőforrás mértékét. Az élővilág védelme érdekében az összegyűjtött zöldhulladékot átvizsgáljuk, majd Billygoat LV 37 lombszívókkal begyűjtjük.