deergarden-qta

A fa tányérozása elvégezve. Az elvégzett feladat QR kóddal beolvasva, fényképpel rögzítve. Az objektum státusza a valós időben frissülő térképen pedig azonnal zöldre vált.

Lehet ennyire digitalizált a közterület fenntartás a jövőben? Lehet, sőt már a jelenben is az.

Átláthatatlan nyilvántartások, nehezen mérhető teljesítmény, bonyolult munkaszervezés – csupán néhány a problémák közül, melyekkel a közterület fenntartás felelősei nap mint nap küzdenek. Ezekre a problémákra nyújt meglepően egyszerű és hatékony megoldást a QTA térinformatikai rendszer.

Miért van szükség a közterület-fenntartás digitalizálására?

A városi önkormányzatok örömteli zöldterület-növelő kezdeményezéseivel nem ér véget a parképítő szervezetek feladata. Új parkok, közterek, kertek, játszóterek és fasorok létesítésével párhuzamosan nő a rendszeres fenntartási- és adminisztratív feladatok mennyisége is.

Napjainkra a park- és közterület fenntartás egy rendkívül összetett, nagy szakértelmet igénylő és folyamatosan bővülő iparággá vált, ahol a feladatok adminisztrációja és dokumentációja jelentős energiabefektetést, valamint anyagi- és időráfordítást igényelnek. A szerteágazó, sokszereplős ágazat, az igények hatványozódása körülményes és átláthatatlan nyilvántartásokhoz, illetve nehezen mérhető teljesítményhez vezet.

Kifejezetten az iparági kihívásokra tervezve született meg a QTA térinformatikai rendszer

A gyors és gazdaságos megoldás a valós idejű adatokban és automatizálásban rejlik. A fent felsorolt problémákra, kifejezetten a közterületi üzemeltetők és megbízóik igényeire szabva fejlesztette ki az ExeLounge Kft. és a DeerGarden Kft. közösen QTA térinformatikai rendszert.


Bemutatkozik a QTA, egy innovatív informatikai megoldás a közterület fenntartásban

A rendszer fejlesztése 2019-ben kezdődött meg, így több mint három évnyi tapasztalat van a második generációs program mögött. Már több mint 1 millió karbantartás került dokumentálásra a rendszerben, és ez a szám folyamatosan növekszik. Többek között olyan nagyvolumenű közterület-fenntartási feladatokat követnek QTA-ban, mint a Városliget. Az évek alatt megszerzett adatokból kimutatható, hogy a QTA idő- és költség megtakarítást hoz a városgazdálkodás számára, és nem csupán gazdaságos megoldást nyújt, de rendszerezi és optimalizálja a zöldterületek fenntartásának folyamatait.

Hogyan működik a QTA térinformatikai rendszer?

A QTA térinformatikai rendszer a munkaszervezés legelső fázisától kezdve a teljesítési igazolások elkészítésén át egészen a havi kimutatásokig digitalizálja a munkafolyamatot.

  1. A folyamat első lépése a karbantartási igény megjelenése, mely egy munkatárs által vagy akár a nyilvános lakossági felületen keresztül érkezik.
  2. Ezután a parkfenntartással megbízott cég összesíti a feladatokat és az előre beállítható, kalkulálható keretösszeg segítségével kiosztják az elvégzendő munkákat.
  3. Az elvégzett feladatokról a dolgozók, időbélyeggel és helyadatokkal ellátott fényképet készítenek és az objektumon található QR kód segítségével feltöltik a rendszerbe.

deergarden_infogrphic

QTA felhasználói felületek kialakításaA szoftver legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthetőek vele a napi, heti és havi kimutatások területre, eszközre vagy kollégára bontva is.

Az áttekinthető elszámolások és pénzügyi beszámolók segítségével pontosan előre kalkulálhatóak a szükséges erőforrások és költségek. Ezen felül ütemezhetőek rendszeres időközönként elvégzendő feladatok, melyeket a QTA automatikusan időzít be.

Így néz ki a gyorsabb, hatékonyabb feladatkezelés a gyakorlatban

Sokkal gyorsabb a napi munkavégzés a QTA-val, mivel nem kell folyamatosan egyeztetni a terület vezetőjével. Be lehet azonosítani a helyszínt és a munka jellegét, kérdés nélkül. A feladat elvégzése után nem szükséges értesíteni a műszaki ellenőrt, mert a felületen keresztül látja, ha egy munka elvégzett állapotba kerül.

Bizonyos esetekben, mint az illegális hulladék elszállítása, hulladékgyűjtők ürítése vagy öntözés, teljesen digitális az elszámolás, mert nem szükséges utólagos ellenőrzés. Egy fotó az üres szemetesről vagy mérési adat – vízátfolyás mérés – pontosan megmutatja a feladat teljesítésének állapotát.

Átláthatóság, gyorsaság, precizitás, jellemzi a rendszert, mellyel akár az is kimutatható, hogy vállalkozói mulasztás, vagy illegális tevékenység, például szemétlerakás történt a közterületen.

A QTA a közterület-fenntartás minden területét kiszolgálja

Faápolás

Fiatal fák gondozása során a locsolóautó útvonalát GPS koordinátákkal rögzíti, a felhasznált vízmennyiséget pedig ultrahangos vízátfolyásmérővel méri a rendszer. A munkafolyamat és a felhasznált erőforrások ezáltal ellenőrizhetővé válnak.

Az egyéb szükséges munkálatok – mint a talaj kapálása – is rögzíthetők. A munka elvégzése után a kollégák fotót készítenek az egyedi azonosítóval ellátott fáról, amit a GPS koordinátákkal együtt a rendszer eltárol.

Amint a terepen dolgozó kollégák végeztek a munkával, a központban már ellenőrizhető is a karbantartás. A QTA-val napi, heti és havi kimutatások készíthetőek területre, növényre vagy akár kollégára bontva is, ezáltal könnyen átlátható elszámolást kaphatunk a közterület fenntartásról.

Fiatal fák ápolása a QTA rendszer segítségével

Játszóterek

Játszóterek ápolása és karbantartása esetén is jól alkalmazható a QTA. Rögzíthetőek a napi tisztántartási és gondozási folyamatok, illetve az előre beütemezett karbantartási feladatok. Precízen nyilvántarthatóak a rendszeres és alapos átvizsgálások, melyeket a gyerekek biztonsága érdekében szigorú jogszabályok rendelkezései szerint kell végezni.

A kutyafuttatók karbantartása is meghatározott rendszerességgel történik. A feladat elvégzése után a kollégák fotót készítenek a területről és az eszközökről, ami azonnal a rendszerbe kerül.


Játszóterek, játszótéri eszközök és kutyafuttatók karbantartása a QTA segítségével

Zöldterületek gondozása

Parkok, zöldterületek gondozásánál a földrajzi adottságok és tapasztalat alapján beállítható és alakítható a gondozás gyakorisága, és egyedi esetek is beépíthetőek a rendszerbe.

Zöldterületek ápolása a QTA segítségével

Hulladékgyűjtők, kutyapiszok ládák

Minden egyes tárolóhoz beállítható az ürítés gyakorisága, a telítődés intenzitásának megfelelően.

Kutyapiszok- és hulladékgyűjtő ládák kezelése a QTA segítségével

Illegális hulladékok

Bármikor bejelenthetnek egy frissen felfedezett lerakatot, melyet mielőbb el kell távolítani a környezet védelme és tisztasága érdekében. Megadható a helyszín, a típus, és a lerakat térfogata is, így előre számolható, hogy mekkora jármű szükséges és mekkora a költségigénye az elszállításnak.

Illegális hulladékok kezelése a QTA segítségével

A parkok, játszóterek és más közterületek gondozása kiemelkedően fontos feladat, hiszen közös értékeink megőrzéséről, fejlesztéséről szól. Mindenki szereti, ha tiszták, gondozottak, kellemesek a közösségi terek otthona körül. Ám egy parkban, sétányon vagy téren akár több ezer növény, pad, szemétgyűjtő és más ellenőrzést igénylő tétel lehet, a fenntartó, ápoló és fejlesztő munka felügyelete tehát óriási kihívás. A QTA térinformatikai rendszer minden érdekelt fél – a fenntartó vállalkozás, a terület kezelője és legelső sorban a lakosok – számára biztosít valódi előrelépést, segítségével ugyanis végső soron a környezetünk minősége javítható.