deergarden-novenyesites-ontozorendszer-kialakitasa-ellypse-setany

Újabb nagyszabású önkormányzati megbízást teljesítettük, ezúttal az Ellypse sétányon. A Várhegy keleti, Clark Ádám tér és Szent György tér között elterülő kanyargós hegyi ösvényeiről ismert Ellypse sétány megújult külsővel várja a túrázókat és sétálni vágyókat.

Nem is olyan régen rendezetlen növényzet és töredezett burkolatok fogadták a sétány látogatóit, ezért tűzte ki az önkormányzat néhány évvel ezelőtt a terület felújítását. Társaságunk az erdős, lejtős terület keleti részén végzett projekt keretében megbízást vállalt a növénypark felfrissítésére, valamint a vízellátásért felelős ipari öntözőrendszer telepítésére és korszerűsítésére. A megújítási munkálatok az előkészítéstől az átadásig 6 ütemben valósultak meg.

1. ütem  – Előkészületi munkák

A terepre érve munkatársaink nekiláttak a talaj növényesítésre való előkészítésének. Első lépésben eltávolították a ültetést és a föld felfrissítését akadályozó rossz állapotú

 • geocellát, 
 • kőtömböket,
 • burkolat törmelékeket
 • és zöldhulladékot,

amiket külön-külön, környezettudatos módon külön konténerekbe helyeztek, majd szakszerűen elszállították.

2. ütem – Tereprendezés

A törmelékektől és zöldhulladékoktól megtisztított föld felső rétegének felfrissítésére kézi rotálást alkalmazunk, amely sokoldalú megoldásként szolgál a talajminőség javítására, mert egyszerre

 • lazítja a föld felső rétegét,
 • gyomtalanít
 • és elkeveri a marhatrágyát

a földben, biztosítva a megfelelő táptalajt az ültetésre váró növényeknek.

deergarden-novenyesites-ontozorendszer-kialakitasa-ellypse-setany-1

Vadregényes ösvények az Ellypse sétányon.

3. ütem – Építési munkák

Takarékos megoldásként a sziklakertek kontúrját már meglévő mészkő tipegők újrafelhasználásával építettük. A körülbelül 40 cm széles és 8 cm vastag mészkő tipegők közeit 2%-os humusztartalmú termőfölddel lettek feltöltve, hogy megfelelő táptalajt nyújtsanak a növényeknek. 

4. ütem – Parki elemek kihelyezése

Burkolat cserével alkalmazottaink új külsőt kölcsönöztek a sétány eredeti növénykazettáinak, így a park régi elemei megújult köntösben díszeleghetnek megszokott helyükön.

A felújítás részleteiről kihelyezésre került, a látogatók informálása céljából egy a Szent György tér rendezésével kapcsolatos műszaki tartalmakat megjelenítő tábla.

deergarden-novenyesites-ontozorendszer-kialakitasa-ellypse-setany-2

A város látképét rendezett környezetből csodálhatják a látogatók.

5. ütem – Ipari öntözőrendszer telepítése

A projekt kivitelezése során a legnagyobb kihívást az ipari öntözőrendszer installálása jelentette, mivel a vízarchitektúra csőhálózata 40 cm mélyen fekszik a felszín alatt. A csőfektetést megelőző árokásásból keletkezett felesleges föld elszállításra került, míg a maradékot friss földdel keverve töltöttük vissza.

deergarden-novenyesites-ontozorendszer-kialakitasa-ellypse-setany-3

Automata ipari öntözőrendszer és talajtakaró gondoskodik a sétány növényeiről

 

A kompatibilitási problémák kiküszöbölése érdekében felújításra került a sétány meglévő vízóra aknája, továbbá a vízmérő berendezést korszerűbb változatra cseréltük.

A rendszer 168 órás, nyílt árkos nyomáspróbája alatt munkatársaink elvégezték az átadáshoz szükséges beüzemelési és beszabályozási teendőket. Ezen felül a megbízó igényei szerint az üzemeltetést végző alkalmazottak az öntözőrendszer vezérléséről és karbantartásáról szóló átfogó oktatásban részesültek.

A zöldnövényzet tökéletes és takarékos gondozásához esőérzékelős automata öntözőrendszert telepítettünk, amely az öntözést a 

 • talajviszonyok,
 • hőmérséklet,
 • csapadékmennyiség

függvényében szabályozza, hasznosítva a lehullott esővizet. 

Az ipari öntözőrendszer telepítése során megvalósulási terveket tartalmazó, rendszeresen vezetett átadási dokumentáció készült a megbízó önkormányzat számára, amely tartalmazza a csőhálózat

 • elágazásainak
 • és szerelvényeinek

magassági méreteit és a csőszakaszok méretét.

6. ütem – Kertészeti munkák

A munka befejeztével közel 14.000 újonnan ültetett növény gyönyörködteti el a látogatókat. A több ezer növény között a park látogatói cserjékkel, félcserjékkel és évelő növényekkel találkozhatnak. Az Ellypse sétányon leggyakrabban előforduló növények az

 • erdei szellőrózsa,
 • völgycsillag,
 • gyöngyikés gyepliliom
 • és a fodros gólyaorr.

A növények töveinek egészségéről, a talaj védelméről és a nedvesség szabályozásáról a leterített mulcs gondoskodik.

 

deergarden-novenyesites-ontozorendszer-kialakitasa-ellypse-setany-4

Napsütötte lejtők az Ellypse sétányon

A park tekergő útjai mellett varjúháj szőnyeget láthatnak az arra sétálók, aminek telepítése ezen sziklás hegyoldalban azért praktikus, mert rendkívül jó tápanyagszívó képessége miatt fenntartása egyszerű, emellett növényes környezetben nagyon esztétikus látványt nyújt. 

A kialakított zöldfelületen a növények mellett díszfüvekben és páfrányokban is gyönyörködhetnek a zöldbe vágyók.