A Máglya közben található évelőágyás

A gondosan karbantartott közparkok fenntartása az év minden napján elengedhetetlen. A zöldterület kezelési munkálatainak jelentős részét a növényzet gondozása teszi ki, amely nem korlátozódik csupán a virágzás időszakára, hanem magában foglalja a gyomirtást, az elhervadt növényrészek eltávolítását és az egynyári növények kiásását is. Az évelőágyások kialakítása költséghatékony választás, mivel ezek a területek úgy lettek megtervezve, hogy minimális karbantartást igényeljenek, ami nemcsak a gondozás szempontjából előnyös, hanem a karbantartási költségeket illetően is takarékos megoldást jelent. Ez magyarázza azt a tendenciát, hogy egyre többen választják az évelő növényekkel teli ágyások telepítését.

Az évelőágyás telepítésének szempontjai

Az évelőágyások koncepciója abban rejlik, hogy a kiválasztott növények virágzásának és elhalásának időszakai szándékosan eltérőek, így biztosítva a kert állandó színes pompáját. Ez azt jelenti, hogy míg egyes növények éppen virágba borulnak, addig mások már befejezték virágzásukat, esetleg pihenő állapotba kerülnek a föld alatt. Ennek az elrendezésnek egyik jelentős előnye, hogy a virágzás befejeztével nem szükséges azonnal eltávolítani a növényeket, így folyamatosan biztosított a park látványos megjelenése anélkül, hogy folyamatos ültetésre vagy növényeltávolításra lenne szükség.

Évelőágyás Budaörsön

Gondosan megtervezett évelőágyás Budaörsön

Hogyan alakítjuk ki az évelőágyásokat?

Az évelő virágágyás kialakítása alapos tervezéssel kezdődik, melynek során felmérjük a terület adottságait. Ebbe beletartozik a talaj összetételének, alapterületének feltérképezése, valamint a helyszínre jellemző környezeti jellemzők megismerése. Ezek ismeretében válogatjuk ki a telepítendő növényeket, valamint azok elrendezését. Ez egy fontos lépés, ugyanis ennek hiányában a gondozási feladatok megszaporodhatnak.

Évelőágyás ültetése

Ültetésre váró növények

A virágágyások tervezésénél és kialakításánál kiemelt célunk, hogy a későbbiekben a lehető legkevesebb karbantartási igénnyel rendelkezzenek. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a növények közötti megfelelő távolság betartására. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a növények a növekedés során ne zavarják egymást, továbbá elkerülhetővé válik, hogy versengjenek a környezeti erőforrásokért, mint amilyenek a fény. Így minden növény megkapja a szükséges teret és erőforrásokat a megfelelő fejlődéshez, miközben minimalizáljuk a kertészeti beavatkozások szükségességét.

Az elegendő hely biztosítása mellett ügyelünk a virágok típusának egyensúlyára is.

Az építési munkálatok a talaj felkészítésével kezdődnek, melynek során megtisztítjuk a földet a tarackoktól és gyomoktól. Az évelő virágágyás esetében a talajt minimum 30 centiméter mélyen kell felásni, ez ugyanis megóvja a benne pihenő növényeket a téli időszakban. Az ültetést kora tavasszal vagy ősszel végezzük el, melynek során érett trágyát is felhasználunk a megfelelő tápanyag biztosításához.

Az évelő virágágyások fenntartása, gondozása

Egy jól megtervezett évelő virágágyás alig igényel gondozást, ami a fenntartó számára egy gazdaságos megoldást jelent a parkok megszépítésére. Az időszakos ápolás azonban nélkülözhetetlen.

Az évelőágyás időszakos gondozási feladatai:

  • a talaj tápanyagtartalmának utánpótlása,
  • a kártékony gyomok eltávolítása,
  • egyes esetekben kártevőmentesítés,
  • elszáradt növényi részek visszavágása talajszintig.

Általánosságban ezeket a gondozási feladatok elegendő évi két alkalommal elvégezni, így a fenntartási költségek is minimálizálhatók.

Ellypse-sétány évelőágyása.

Évelőágyás az Ellypse-sétányon

Fontos azonban megemlíteni, hogy az évelőágyásokat 4-6 évente teljesen fel kell szedni és a töveket szükséges szétültetni. Ez teszi lehetővé, hogy a virágágyás az év minden napján rendezett látványt nyújtson.

Milyenek a DeerGarden évelőágyásai?

Több éves szakmai múltunknak köszönhetően számtalan évelőágyás tervezését és megvalósítását tudhatjuk referenciáink között. Amennyiben ön is szeretné parkját felvirágoztatni, mi segítünk megtervezni és kiválasztani a megfelelő növénykombinációt, akár egyedi igények szerint. Igény esetén velünk egy kézben tarthatja az építést és a gondozást, így célzott módon láthatjuk el a parkgondozási feladatokat.

Modern és széles infrastruktúrával, szakértői mérnök csapattal rendelkezünk és minden esetben tartjuk a vállalt határidőket. Kérdéseivel forduljon kollégáinkhoz bizalommal, akik örömmel állnak rendelkezésére.