Városban élni számos előnnyel jár, azonban egy kert és a kertészkedés hiánya sokak számára hiányozhat. A kertészkedés amellett, hogy egészséges zöldségeket és gyümölcsöket eredményez, a testre és a lélekre is pozitív hatással van. A városi levegő és életminőség szempontjából szintén nagy jelentősége van a zöldterületeknek.

Erre szolgálnak megoldásként az egyre népszerűbb közösségi kertek is, melyek mind társadalmi, mind környezeti szempontból előnyösek. Szolgáltatásaink között a közösségi kertek kiépítése is megtalálható, legutóbb Újpesten vettünk részt egy 18 magaságyásos közösségi kert kialakításában.

18 magaságyásos közösségi kert

18 magaságyásos közösségi kert

Valódi közösséget kovácsol az együtt művelt kert

A közösségi kertek számos különböző formában megjelenhetnek, akár egyetlen társasház saját belső udvarán, vagy több ház közötti telken. Itthon jellemzően foghíj telkeken, vagy más funkcióját vesztett területeken, gyakran az önkormányzatok által kerülnek kialakításra közösségi kertek.

A parcellákat vagy magaságyásokat általában pályázat útján lehet elnyerni, és gyakran azt is ellenőrzik, hogy a nyertes megfelelően és gondosan kezeli-e az elnyert területet. Ezáltal elkerülhető a kihasználatlanság vagy más közösségromboló hatás.

A kertészkedő lakosokat brossúrákkal sőt akár szakemberek bevonásával támogatják, de a legnagyobb előny az egymás közti segítségnyújtásban, tapasztalatok és tanácsok megosztásában rejlik.

A közösségi kertek kapcsolatot építenek a kertészkedő lakosok között

A közösségi kertek kapcsolatot építenek a kertészkedő lakosok között

 

A közös munka, illetve az együtt töltött idő kapcsolatokat épít a lakosok között, a közös siker pedig még jobban összekovácsolja a közösséget. A közösségi kertek a városi gyerekek számára is lehetőséget nyújtanak a kertészkedés és a természet megismerésére. A területek ilyen formájú kihasználása egyre népszerűbb, ugyanis a számos környezeti és szociális előny mellett gyakorlatilag nincs hátránya.

A városi kertészkedés környezeti hatása felbecsülhetetlen

Erősen urbanizált környezetben minden városi zöldterület jelentős előnyöket kínál. Még a legkisebb zöld területek is segítenek az esővíz kezelésében, illetve pozitív hatással vannak

  • a mikroklímára,
  • a zaj- és porcsökkentésre, valamint
  • a levegő minőségére.

Emellett a kertek biodiverzitása számos városi környezetben élő élőlénynek nyújt természetes élőhelyet.

Közösségi kertben termelt környezetbarát növények

Közösségi kertben termelt környezetbarát növények

 

Az itt megtermelt zöldségek különösen környezetbarátak, mivel ellentétben a boltban vagy a piacon kapható zöldségekkel, nem igényelnek közúti szállítást. A közösségi kertekben egyaránt termeszthetők zöldségek, társnövények és dísznövények is. A társnövények segítenek távol tartani a kártevőket, valamint fontos szerepet játszanak a méhek táplálékellátásában.

Az ilyen közösségi kertekben megtapasztalt kapcsolat a természettel pozitív hatással van a közösség tagjainak viselkedésére más természeti környezetekben is.

Ideálisan kialakított közösségi kert

Ideálisan kialakított közösségi kert

A közösségi kert sikere a körültekintő kertépítésnél kezdődik

A közösségi kert létrehozásához ideális terület kiválasztásakor kulcsfontosságú szempont a benapozottság, mivel az árnyékos telkeket másként érdemes hasznosítani. Az oszthatóság, valamint a kerti munka megkönnyítése érdekében a sok kisebb parcella vagy magaságyás kialakítása előnyös. A kertépítés során ügyelni kell a megfelelő tájolásra és néhány alapvető elem kiépítésére.

Biztosítani kell vízvételi lehetőséget az öntözéshez, illetve fontos egy zárható fészer kialakítása a szerszámok és eszközök tárolására. Ezenkívül érdemes lehet helyben kialakítani a komposztálás lehetőségét, mely segítségével a kertben keletkező szerves hulladék hasznosítható.

Zárható fészer a szerszámok és eszközök tárolására

Zárható fészer a szerszámok és eszközök tárolására

 

A karbantartás megkönnyítése érdekében akár csepegtető öntözőrendszer kiépítése is megfontolandó lehet, bár ezt sokszor elhagyják, mivel az öntözés állandó ritmust és rutint ad a kerti munkának. Az esővíz elvezetése szintén kiemelten fontos, hogy ne váljon sártengerré a kert a város közepén.

Minőségi kertépítés a sikeres közösségi projekt alapja

Az általunk gondozott területek között számos különféle kertépítési és zöldterület fenntartási munka megtalálható. Szakembereink széleskörű tapasztalattal rendelkeznek, amely kiterjed speciális projektekre is, mint például a közösségi kertek.

Új kert kiépítése, vagy elhanyagolt terület rekultiválása esetén is forduljon hozzánk bizalommal. Állunk rendelkezésére, segítünk megvalósítani és fenntartani a zöldterületek szépségét és funkcionalitását.