Vízáteresztő burkolatok szerepe a játszótér- és parképítésben

Az egyre növekvő városi területek 30-40%-át szilárd burkolatok foglalják el, míg a fennmaradó területen lakóházak és zöldfelületek osztoznak. Azonban a klímaváltozás hatására a hagyományos aszfaltburkolat hátrányai egyre inkább érezhetővé válnak. Az ilyen típusú burkolatok tovább súlyosbítják a hősziget hatást, emellett az esővíz elvezetésére is komoly infrastrukturális megoldásokat igényelnek.

Ezért egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív burkolat megoldások iránt, amelyek hatékonyabban reagálnak a klímaváltozás kihívásaira. Modern parkok és közterek építésekor érdemes olyan burkolatokat választani, amelyek csökkentik a hősziget hatást és támogatják az esővíz természetes elvezetését, ezzel is elősegítve a fenntarthatóságot és a városi környezet minőségének javítását.

Nem elég az aszfalt és a zöld területek váltakozása

Az aszfalt előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy szilárd felülete könnyű közlekedést tesz lehetővé gyalog, kerékpárral vagy autóval, azonban számos kedvezőtlen tényezőt is figyelembe kell venni. Az aszfaltburkolat képes elnyelni és vissza sugározni a napenergiát, ezáltal hősziget hatást kelt. Emellett vízzáró tulajdonsága miatt az esővizet csak a csatorna hálózaton keresztül lehet elvezetni, így az alatta rejlő talajréteg nem jut csapadékhoz. Ez a vízzáróság a párolgást is gátolja.

Az aszfalttal ellentétben a zöld területek kevesebb hőt nyelnek el a napfényből, ezáltal hűsítő hatással vannak a környezetre. Emellett közvetlenül elnyelik az esővizet, így feltöltik a talajvíztartalékot a növények számára. A zöld területek párologtatás révén szintén hűsítik a környezetüket. Ugyanakkor nem alkalmasak közlekedésre vagy parkolásra.

Városainkban egyre többször jelent problémát a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esővíz elvezetése, a csatornarendszerre való kizárólagos támaszkodás nem tekinthető optimális megoldásnak. Valamint egyre fontosabbá válik a vízgazdálkodás és a zöld környezet kialakítása. Jelentősen nő az igény olyan megoldások iránt, amelyek kombinálják az aszfaltburkolat és a zöld területek előnyeit, mint a rácsos szerkezetek, a porózus burkolatok, vagy a kötőanyaggal stabilizált, szórt burkolatok, például a TerraWay. Ezek egyensúlyt teremtenek a városi környezet fenntarthatósága és a funkcionális igények között.

Rácsos szerkezetek és fugázott kőburkolatok

A burkolatok között régóta ismert megoldások a gyephézagos

  • műkő,
  • terméskő vagy
  • beton burkolati elemek,

melyek tökéletesen illeszkednek az aszfalt és a füves területek közötti átmenetbe. Különösen népszerűek parkolókban, azonban gyalogos és kerékpáros forgalomra kevésbé alkalmasak.

A kavicsfix és gyeprács burkolatok általában műanyagból vagy fémből készülnek, és jellemzően méhsejt szerkezetűek. A réseiket kaviccsal, illetve füvesítéssel lehet kitölteni, ezáltal természetes hatásúak és vízáteresztőek. A rács stabilizáló hatásának köszönhetően nem csak gyalogos zónában, de akár ritkás autóforgalom esetén is használhatók.

Az is megoldása lehet a problémának, ha a macskakő, terméskő vagy kőlap burkolatok esetében a fugákban nem zárt kötőanyagot, hanem finom zúzalékot használnak. A finom zúzalék vagy apró kavics lehetővé teszi a víz szabad áramlását, így vízáteresztő, mégis stabil és közlekedésre alkalmas ez a burkolat.

Porózus burkolatok

A drénbeton és drénaszfalt olyan speciális keverékek, melyek porózus és vízelnyelő felületet eredményeznek, tehát hatékonyan elvezetik az esővizet. Az anyagok pórusai ráadásul, a vízelvezetés mellett, csökkentik a zajszintet is, ami különösen fontos a városi területeken.

A drénbeton további előnye, hogy természetes fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkezik, így csökkenti a hőszigethatást. Az aszfalt esetében fényvisszaverő adalékok bekeverésével érik el a hűsítő hatást, ami kiváló alternatívát jelent a forró nyári napokon.

Érdemes megemlíteni a rekortán gumiburkolatot is, mely bár napfényen átmelegszik, de porózus jellege lehetővé teszi a víz elvezetését, ezáltal sportolás és játék közben is biztonságos felületet nyújt. Közlekedésre az öntött gumiburkolat nem alkalmas, de a városi terek kialakításában és a sport- vagy játszóterek burkolásához ideális megoldást nyújthat.

TerraWay, a kötőanyaggal stabilizált, szórt burkolat

A kötőanyaggal, például műgyantával stabilizált kavics vagy kőzúzalék burkolatot, mint például partner cégünk terméke, a TerraWay, speciálisan járdák és kisforgalmú utak járófelületére fejlesztették. Ez az

  • erős,
  • jól járható és
  • tartós felület

alépítménnyel akár 12-18 tonna teherbírással rendelkezik, terhelhetősége 100 MN/m2. Emellett fagyálló és UV-stabil tulajdonságokkal bír.

A TerraWay burkolat általános rétegfelépítése

A TerraWay burkolat általános rétegfelépítése

A porózus felületi réteg 30-35% pórustérfogattal rendelkezik, így talajvíz-semleges, illetve víz- és légáteresztő. Ennek köszönhetően a lehulló csapadék nem terheli meg a csatornarendszert, és a növényzet gyökérzete könnyen juthat vízhez és levegőhöz.

A TerraWay fák közvetlen környezetének védő burkolataként is ideális, hiszen a vizet átereszti, de az emberek taposástól védi a növényt.

A burkolat nappal kevéssé melegszik, éjszaka pedig lehűl. Kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik a kis surlódási ellenállás, halk és jól tapadó felület, ami megakadályozza a csúszást. Emellett a TerraWay természetes hatású és 100%-ban újrahasznosítható. A változatos kialakítási lehetőségeknek köszönhetően széleskörűen variálható.

Testvércégünk, a Parkfenntartó, illetve mi is több projektünk során alkalmaztuk már a TerraWay burkolatot, többek között a

  • Vizafogó parkban,
  • Thurzó parkban,
  • Balance Hallban,
  • Ferrum Irodaházban és
  • Dagály sétányon.

Más helyszíneken, például a Margitszigeten is bevált megoldásnak bizonyult, nagy megelégedettséget nyújtva a megrendelők és a park használói számára egyaránt.

Burkolatválasztás a parképítésben

A városi parkok és zöldterületek tervezésekor nem csupán a látvány szépségére kell összpontosítanunk, hanem ahasználhatóságára és fenntarthatóságára is figyelmet kell fordítanunk. Különösen fontos szempont ez a sétányok, közösségi, sport és játszóterek burkolatának kiválasztásakor.

Olyan megoldásra van szükség, amely nemcsak esztétikus, de a növények és emberek egészségére és jóllétére is pozitív hatással van. Ebben a folyamatban bízhat szakértelmünkben, hogy olyan burkolatokat válasszunk, amelyek szépen illeszkednek a környezetbe, ugyanakkor kielégítik a funkcionális követelményeket is, és hosszú távon fenntartható és biztonságos környezetet biztosítanak mindenki számára.