deergarden-kozterulet-fenntartas-a-gyarkorlatban

A városokban nagy szerepet kapnak az élhető, szép és gondozott közterületek, hiszen nemcsak a lakosság közérzetét, de a levegő minőségét is javítják. A közterületek fenntartása mindig az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Fontos kiemelni, hogy az önkormányzatok által megbízott fenntartó akkor végzi jól a dolgát, ha fel sem tűnik a munkája a lakosoknak. Ez azt jelenti, hogy a fenntartás folyamata nem okoz kellemetlenséget a lakosoknak, és elhanyagoltság érzetét sem kelti sosem a közterület.

Munkánk során célunk, hogy a lakosságot és az önkormányzatot egyaránt maximálisan kiszolgáljuk, munkánkkal élhető környezetet teremtsünk és arról transzparens elszámolást nyújtsunk át a megrendelőnek, a hatékony együttműködés érdekében.

Mi minden tartozik a közterület fenntartáshoz?

A fenntartási feladatok között állandó jellegű fenntartási feladatokat és szezonális feladatokat is találhatunk, melyek mögött komoly szervezés és infrastruktúra húzódik meg. Az önkormányzat megbízást ad a közterület fenntartást végző cégnek ezekre a szezonális vagy állandó munkákra. Munkánkban segítségül hívjuk a QTA térinformatikai rendszert is, mellyel hatékonyabbá tehető a szervezés és a munkavégzés, ezen felül a transzparenciát is támogatja. A helyszínbejárást adott időközönként rendszeresen végezzük, így mire minden feladattal elkészülünk, addigra folytathatjuk a munkálatokat az elején.

 

deergarden-kozterulet-fenntartas-a-gyarkorlatban-1

12 fős kertész csapat feladatai: ifjítás, sarabolás, gyommentesítés, alkalmanként területrendezés

 

A feladataink közé tartoznak többek között:

  • a zöldterületek gondozása,
  • az illegális hulladékok elszállítása,
  • a hulladékgyűjtők ürítése,
  • a kutyapiszok ládák ürítése,
  • a növények ápolása/gondozása,
  • a parki eszközök karbantartása.

Köztisztasági feladatokat ellátó csapatunk felelős a hulladékgyűjtők és a kutyapiszok ládák ürítéséért, ezen kívül az illegális hulladékok gyűjtéséért is. A folyamatot a QTA rendszerben követjük nyomon, hogy minden hulladékkal rendben elszámoljunk. A köztisztasági feladatok során 1.840.000 m2 területen szedünk gurulószemetet, azaz olyan hulladékot, amit elvihet a szél, például palack vagy zacskó.

 

deergarden-kozterulet-fenntartas-a-gyarkorlatban-2

Kevesebb mint 1 év alatt rendkívül látványos eredményeket tudtunk elérni a közterület fenntartásban

Fontos jól megválasztani a közterület fenntartót

A szolgáltatók megválasztása minden helyzetben fontos kérdés, így a közterület fenntartásban is. Gondos munkánknak köszönhetően azonban egyre több önkormányzat választ minket a közterület kezelési, gondozási munkálatok elvégzéséhez.

Akad példa arra, hogy kevesebb mint 1 év alatt rendkívül látványos eredményeket tudtunk elérni, miután átvettük egy elhanyagolt terület fenntartását, de olyan esettel is találkoztunk, hogy a bokrok között egy elfeledett buszvárót találtunk.

Amennyiben egy elhanyagolt közterület fenntartásával bíznak meg minket, elsősorban kézi erővel tisztítjuk meg a területet, ami ezáltal már-már egy rekultiváción megy keresztül. Később a rendszeres fenntartás során pedig nagyfokú precizitással látjuk el a felmerülő feladatokat a terület gondozottsága és a megrendelő elégedettsége érdekében.

 

deergarden-kozterulet-fenntartas-a-gyarkorlatban-3

Friss megbízásoknál elsősorban kézi erővel tisztítjuk meg a területet

Valós idejű adatokkal a transzparens működésért

A QTA térinformatikai rendszer hatékonyan segíti a munkánk szervezését, és átláthatóvá teszi a folyamatokat a megbízó önkormányzat számára.

A QTA ugyanis valós idejű betekintést nyújt a növények és más köztéri elemek állapotáról, legutóbbi tevékenységeinkről és azok időpontjáról.

Munkatársaink így célzottan ahhoz a közterületi elemhez is ki tudnak vonulni, ahol a rendszeres fenntartáson kívüli, sürgős megoldást igénylő probléma merül fel. Legyen ez akár illegálisan lerakott hulladék begyűjtése, növények locsolása, vagy egy beteg fa kivágása. A feladat elvégzése után munkatársunk fotót készít a. feladatról, majd ezt időbélyeggel ellátva feltölti a QTA rendszerbe az elemen lévő QR kód beolvasása után, így elvégzettnek jelöli a helyszíni munkálatot. Ezáltal a dokumentálás egyszerűbbé válik, hiszen a program képes arra, hogy a jogszabályoknak megfelelő dokumentációt egy gombnyomásra kiállítsa.

Közterület fenntartás a DeerGarden-nél

Számos közpark és közterület gondozásáért, karbantartásáért és tisztántartásáért felelünk. Küldetésünk, hogy a ránk bízott területeken fenntartható és hatékony zöldterület kezelést, illetve jól következő, pontos és eredményes közterület fenntartást valósítsunk meg. Szezonban nagyjából 30-40, vagy akár 60 fő látja el a közterület fenntartási feladatokat a DeerGarden-nél, mert nagy hangsúlyt fektetünk a hatékony munkaszervezésre. Jelenleg 20 közparkért felelünk, amely összesen 20 hektárt tesz ki.