deergarden-fenntarthato-zoldteruletkezeles

Magyarországon az egy főre eső zöldterület aránya településenként 0,49 és 140 négyzetméter között változik. Ezzel szemben az ajánlott zöldterületi minimum 21-30 m2 személyenként, melynek ideális eloszlása a következőképpen arányos:

 • 7-10 m2-t közvetlenül az épületek körül kellene teremteni,
 • 7-10 m2-t a lakóhelytől 300-500 méteres távolságra, valamint
 • 7-10 m2-t nagyobb közparkként kellene biztosítani.

A kedvező eloszláson túl azonban a zöldterületek minősége is kulcsfontosságú szerepet játszik az ideális lakókörnyezet megteremtésében. Egy zöldterület akkor képvisel kimagasló értéket, ha környezeti, társadalmi és rekreációs, valamint gazdasági hasznot teremt a városnak és a lakosságnak. Éppen ezért a hiányzó zöldterületek mellett a meglévő területek kihasználatlansága, illetve a megfelelő kialakításra és parkfenntartásra fordítható források hiánya is alapvető problémát jelent.

Ebben a cikkünkben ismertetjük, hogy

deergarden-fenntarthato-kozteruletkezeles-1024x683

A zöldterületek erősítik az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rugalmasságot

A megfelelő zöldterület kezelés kedvező hatása a városok élhetőségére

Egy ideálisan kialakított és kezelt zöldterület élhetőbbé teszi a lakosok számára a lakó- és munkahelyi környezetet. Az esztétikum mellett számos kedvező hatása van az egészségre is, ugyanis a természethez való hozzáférés csökkenti a vérnyomást, a stresszt és javítja a mentális jólétet.

A közösségi kertek és a városi gazdálkodás növelik a társadalmi befogadást, valamint a gyermekek mozgás-koordinációjának fejlődéséhez is jelentős mértékben hozzájárulnak.

A zöldterületek megfelelő kezelése nem csak a lakosoknak fontos, de lényegesen javítja a település ökológiai adottságait is, ezáltal pedig erősíti az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rugalmasságot. A városi növények

 • csökkentik a hősziget hatást,
 • tompítják a zajt, valamint
 • hozzájárulnak a kedvező légáramláshoz.

A jó minőségben megvalósított zöldterület kezelés, illetve általában a közterület fenntartás a közlekedésre is pozitív hatást gyakorol, elősegíti a gyalogos, kerékpáros és más alternatív közlekedési módok fejlődését.

Jellemző zöldterület kezelési problémák, melyek kihasználatlansághoz vezetnek

A zöldterületek kedvező hatásai azonban nem tudnak minden esetben érvényesülni, ugyanis a zöldterület kezelési problémák és hiányosságok kihasználatlansághoz vezetnek. Ilyen gondok jellemzően a hiányzó vagy leromlott állapotú szolgáltatások, tehát alapvetően a fenntartó hibáiból erednek.

Jelentős zöldterület kezelési probléma a gondozatlan környezet, beleértve szabályozatlan kutyafuttatást és kutyapiszok helyzetet, valamint a szemetelést és vandalizmust egyaránt. Emellett a biztonságos körülmények hiánya, illetve a kellemetlen közönség is hozzájárulnak és erősítik a kihasználatlanságot.

deergarden-fenntarthato-kozteruletkezeles-2-1024x767

Kedvező eloszlású és magas minőségű zöldterület a XI. kerületben

A magas minőségű zöldterület jellemvonásai

Az elmúlt évszázadban számtalan különböző zöldterület fejlesztési projekt szolgált jó példával világszerte. Az utóbbi években pedig még nagyobb figyelem összpontosult a városokban található zöldterületek kezelésére, a megfelelő kialakításra és alapos tervezésre, melyekből szintén leszűrhetők egy sikeres zöldterület tulajdonságai.

 1. Fenntarthatóság
 2. Karakter és megkülönböztethetőség
 3. Meghatározás és körülhatárolás
 4. Összekapcsolhatóság és megközelíthetőség
 5. Használhatóság
 6. Alkalmazkodóképesség és robusztusság
 7. Inkluzivitás
 8. Biodiverzitás

A fenti kulcsfontosságú karakterisztikák azt mutatják, hogy a városlakók érzékenyek a zöldfelület kezelés minőségére és rendszerességére egyaránt.

A sikeres zöldterület nyitja az okos tervezés és fenntartás

A zöldterület kezelésének szempontjait már tervezéskor érdemes figyelembe venni, ugyanis ezzel gazdaságosabbá és egyben hatékonyabbá tehetők a fenntartási feladatok. Fontos tapasztalat, hogy a magas minőség nem feltétlenül jelent drága területen megvalósított nagy beruházást és költséges karbantartást.

Jól szemlélteti ennek fontosságát, hogy például a vadvirágos rétek fenntartása olcsóbb lehet, mint a nagy kiterjedésű füves területek ápolása, kaszálása. Egy élénk színű virágokkal teli mezőt a helyi közösség mégis jobban értékelhet, mint egy unalmas füves területet. Az erdőterület szintén vizuálisan vonzó és népszerű hosszú távú alternatíva, melynek fenntartása egyszerű és költséghatékony, mégis rövid időn belül pozitív hatást gyakorolhat.

A zöldterület kezelésének reagálnia kell a természetes változásokra, valamint az emberek szokásainak változásaira, ezáltal elkerülhető a kihasználatlanság veszélye.

A tervezés a siker kulcsa?

Az ideális tervezés ritkán valósul meg merev normák, illetve szigorú mennyiségi célok előírásával. Fontos, hogy egy adott tér kialakítás során azokat a tulajdonságokra fektessen a terv hangsúlyt, amely majd működőképessé teszi a kész zöldterületet. Ez eltérő lehet régi parkok, barna övezetek vagy egyéb beruházások esetében.

A zöldterületek funkcióinak elválasztása nagyban segíti és megkönnyíti a felhasználók tájékozódását, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani például lakóházak környékén a közös, a közösségi és a magán terek elhatárolása, amely akár növényzet segítségével is megoldható.

A jó tervezéshez inspirációra, innovációra és kísérletezésre van szükség. A sikeres projektekből levont tanulságok mellett kulcsfontosságú a következő kérdések alapos és átgondolt megválaszolása is:

 • Miért jön létre a zöldterület?
 • Ki, hogyan és mire fogja használni?
 • Hogyan kapcsolódik a környezetéhez?
deergarden-innovativ-zoldterulet-menedzsment-abra

Hatékony zöldterület menedzsment folyamatábra

Hatékony zöldterület kezelés QTA térinformatikai rendszerrel

QTA térinformatikai rendszer egy kifejezetten köz- és zöldterület kezelésre fejlesztett megoldás, amely naprakész, pontos és ellenőrizhető adatokat biztosít a zöldterület kezeléséért felelős intézménynek. Az rendszerben különböző modulok találhatók, melyek hozzájárulnak a munkafolyamatok:

 • fiatal fák gondozása,
 • felnőtt fák ápolása,
 • játszóterek és játszótéri eszközök karbantartása,
 • kutyapiszok és hulladékgyűjtő ládák kezelése,
 • zöldterületek ápolása,
 • illegális hulladékok kezelése.

Ezekkel a hatékony szervezéséhez, dokumentálásához, illetve az elemzéshez is segítséget nyújt. A rendszer képes az adatok egymásra vetítésére és összehasonlítására, távolságelemzésekre, illetve statisztikai értékelés létrehozására is.

Fenntartható zöldterület kezelés a DeerGarden-nél

Parkjaink tervezésénél és a parkfenntartási, zöldterület kezelési feladatok megszervezésénél egyaránt arra törekszünk, hogy megtaláljuk a tökéletes harmóniát a modern megoldások és a praktikus kialakítás között. Projektjeink során célunk, hogy olyan zöldterületet adjunk át és üzemeltessünk, amely a lakóknak, a környékbelieknek és az arra járóknak kellemes és jól működő életteret biztosít.