deergarden-tetokertek-zoldtetok-kialakitasa

Az egyre sűrűbben beépített városokban is szükség van zöld területekre. Azonban az erősen urbanizált városrészeken, ahol kevés a szabad telek, a zöldfelületek kialakítása komoly kihívás elé állítja a tervezőket és építészeket. Erre szolgálhat megoldásként tetőkertek és zöldtetők kialakítása, amelyek világszerte egyre népszerűbbé válnak.

Kutatások számos előnnyel támasztják alá a tetőkertek és zöldtetők hasznosságát a környezetre, valamint az ott élők és dolgozók jóllétére. Speciális munkáink során több irodaház számára építettünk már tetőkertet, ebben a cikkünkben pedig bemutatjuk

Miért fontos a város zöldítése?

Az Európai Unió lakosságának hozzávetőlegesen 70%-a városban él, ami számos előnnyel jár, mint például az infrastruktúra és a szolgáltatások jobb elérhetősége. Azonban a természettől elzárt élet sokféle hátránnyal jár. Ráadásul a növényzet nélküli városok jelentős környezeti terhelést is okoznak, amellett, hogy

 • a meleg hőmérséklet,
 • a poros környezet, és
 • a nem megfelelő minőségű levegő

negatívan befolyásolja az ott lakók egészségét.

Ebből adódóan Európa szerte, így Magyarországon is előtérbe került a sűrűn lakott területek parkosítása és zöldítése, amelyek fontos szerepet játszanak a városok élhetőségének javításában és a lakosság egészségének megőrzésében. Ráadásul az esővizet a növények helyben hasznosítják, ahelyett, hogy csatornázási gondot okozna.

A parkosítás és a zöldítés segít csökkenteni a negatív hatásokat, a környezeti terhelést és a vízpazarlást.

Sok városban azonban nincs elegendő szabad terület új parkok építésére és barna területek zöldítésére sincs mindenütt mód. Az ilyen sűrűn beépített városrészekbe hozhatnak felüdülést a tetőkertek és zöldtetők, amelyek számos előnnyel járnak mind az épületek, mind a lakosság számára.

deergarden-tetokert-a-balance-hall-irodahazon-1024x576

Irodaház teraszán kialakított tetőkert

A tetőkertek és zöldtetők környezeti, élettani és gazdasági előnyei

A tetőkertek és zöldtetők számos élettani és gazdasági előnnyel járnak, ugyanis

 • javítják az épületek energiatakarékosságát,
 • csökkentik a városi hősziget hatást és a légszennyezést,
 • elősegítik a városi biodiverzitást, valamint
 • pozitív hatással vannak az emberek mentális egészségére.

Az élő természet látványa, közelsége csökkenti a stresszt és nyugalmat áraszt, azaz a városi zöld felületek hozzájárulnak az ott élők és dolgozók jóllétéhez.

A tetőkertek és zöldtetők helyben használják fel az esővizet, valamint teret adnak az urbanizált állatvilág fejlődésének. Fenntartásuk pedig további munkahelyeket teremthet.

Mindezen tényezők azt mutatják, hogy a tetőkertek és zöldtetők jó megoldást nyújtanak a városok élhetőségének javítására és a lakosság egészségének megőrzésére, így több kis lépsében a gazdasági növekedést is elősegítik.

deergarden-tetokertek-epitese-megfelelo-retegrend-1024x576

A tetőkertek építésekor különösen ügyelni kell a megfelelő rétegrendre

Milyen műszaki megoldásokkal lesz biztonságos és élő a tetőkert és a zöldtető?

A tetőkertek elsősorban tetőteraszon készülnek, ahol a terület bejárható, a zöldtetők pedig 0-45° közötti dőlésszöggel rendelkező tetőkön alakíthatóak ki. A biztonságos kialakításhoz mindkét esetben speciális rétegrend szükséges, amely képes biztosítani a megfelelő vízkezelést, tápanyag ellátást és növény kapaszkodást.

A biztonságos működés például a következő rétegrend kialakításával érhető el:

 1. vízhatlan réteg,
 2. elválasztó réteg,
 3. vízelvezető és vízvisszatartó réteg,
 4. szűrőréteg,
 5. nedvszívó réteg és
 6. növénytámasztó réteg.

Rétegrend a zöldtetők kialakításához

A zöldtetők nem csak a hagyományos tetőkön valósíthatóak meg, hanem például előtetőkön, esővédő tetőkön, illetve pavilonokon is kialakíthatóak. Ezek általában kisebb teherbírású tetők, amik napfénytől és esőtől védik az embereket. Így a rájuk telepíthető zöld réteg is könnyű kell legyen, de így is lehetővé teszik például buszpályaudvarok, vasúti megállóhelyek, vagy éppen szabadtéri parkolók zöldítését, ami növeli a zöldfelületek mennyiségét, valamint új, kisebb ökoszisztémákat hoz létre.

Tetőkertek és zöldtetők kivitelezése, a DeerGarden szolgáltatása

A tetőkertek az esztétikai értékek mellett számos előnnyel járnak mind az ott élők és dolgozók, mind a környezet szempontjából.

Több irodaház számára építettünk ki különböző zöldfelületeket, többek között tetőkerteket is, így örömmel állunk rendelkezésére, és osztjuk meg tapasztalatainkat, ha további információra van szüksége a városi zöldfelületek építésével kapcsolatban.