deergarden-ki-a-zoldbe-a-varoson-belul

Az új korlátozásokkal az egyre hamarabb sötétedő napokon könnyen elfoghat minket a melankólia. Nap végére, mire sikerül elszabadulni a képernyő elől, a legtöbb esetben már teljesen sötét van, így előfordulhat, hogy nem jutunk ki nappal a szabad levegőre. Hétvégén a Dunakanyarban, Pilisben csodálatos kirándulásokat tehetünk, de mi a helyzet, ha hétköznap erre végképp szűkös az idő?

Portfolio kutatása alapján az első hullám alatt megoszlik a parkban töltött idő megítélése, azonban jelentősen megnőtt a parkokat sportolási célból látogatók aránya. A megkérdezettek 11,8%-a kifejezetten sportolni, míg 29,4% sétálni látogatott el a helyi parkba.

Portfolio.hu

Mire ügyeljünk a pandémia idején, ha egy városi parkban töltődnénk?

A legtöbb park ugyan nyitva maradt, de így is érdemes kerülni a frekventált, forgalmas helyeket. A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében sporttevékenység végzése közben, parkokban és zöld területeken a maszkviselés nem kötelező. Ettől függetlenül, ha mégis zsúfolt helyen találnánk magunkat, érdemes lehet hordani. A maszkviselésre szabályok a közterületeken kerületenként eltérőek lehetnek, mivel ezek meghatározása a kerületi polgármesterek hatásköre.

Csoportos programot szervezni továbbra is tilos, melybe a csapatsportok is beletartoznak, így a parkokban található sportpályák is zárva vannak. A főváros vezetése készített egy rendkívül részletes gyűjtést az összes parkról és zöldfelületről. Budapest 860 hektárnyi természetvédelmi területéből és parkjából biztosan mindenki talál még felfedezésre várót. Az alábbiakban mi a kedvenceinket gyűjtöttük össze.

A streetworkout szerelmeseinek vagy akár lelkes kezdőknek: Bikás park

Konditerem nélkül is garantált az átmozgató edzés a Bikás park kültéri fitneszparkjában, ami ideális alternatíva a korlátozások idején a mozgás szerelmeseinek Újbudán. A park az elmúlt években évben újult meg, melynek keretében kültéri fitnesz eszközöket is kapott. A helyszínen 4 gép várja az edzeni vágyókat, többek között szobabicikli és vállgép. Kezdők számára is ideálisak, mivel használati utasítás is van mellettük. A park rekortán futópályájának hossza 800 méter, ami tökéletes a bemelegítéshez vagy gyakorlottabb futóknak iramfutáshoz is alkalmas. A park egész nap nyitva van, így bármikor leugorhatunk edzeni egyet.

Ha a Bikás park pont nem esik útba, böngészd végig a Freesportparks.hu térképét, amelyen a város összes kültéri fitneszparkja közül válogathatsz!

Freesportparks.hu

Újbuda zöldtereinek tisztasága és a Bikás park megújulása is “személyes ügyünk”. A Bikás park kivitelezése is a DeerGarden nevéhez fűződik, míg a kerület zöld felületeinek teljeskörű fenntartását a mai napig cégünk végzi a Zöld Újbudáért konzorcium megbízásából. Érdekesség, hogy a XI. kerületben a legmodernebb térinformatikai rendszerrel látjuk el a fiatal fák gondozását és hulladékgyűjtők, kutyapiszok ládák ürítését, mindig valós idejű adatokra támaszkodva az egyes objektumok aktuális állapotáról. A QTA rendszerről bővebben itt írunk.

Ha felvennéd a nyúlcipőt: Rákos-patak

deergarden-ki-a-zoldbe

Futókör, fitnesz park, sétány és játszótér – minden igényt kielégít a Rákos-patak melletti park

 

A Vasas főhadiszállása mellett találjuk a Rákos-patakot, ahol egykor még a sportolók is szorgosan rótták a köröket az alapozó edzéseket. Azóta a Parkfenntartó Kft. által teljesen megújult a terep: futókör, fitnesz park, sétány, játszótér és kutyafuttató is várja a Röppentyű és Göncöl utca közötti park a kikapcsolódni vágyókat.

futókör, ami sokkal inkább két hosszú egyenes szakasz a patak északi és déli oldalán, 2x 570 méter hosszú. Profik számára jól tervezhető vele egy tempósabb intervall edzés, míg kezdők vagy örök újrakezdők számára megnyugvást jelenthet, ha belátható távolságban van egy-egy kör vége. A 140 centis sávon biztonságban érezhetjük magunkat, nincsenek autók, nincs forgalom, nem érezni a város zaját, amikor mégis a városban vagyunk. A hosszú egyeneseken bőven van idő kikapcsolni, de a gyalogos híd két oldalt pont időben töri meg a monotonitást. A fitnesz park a déli oldalon 3 sajáttestsúlyos eszközből áll: létra, húzódzkodó, tolóckodó, ha maradna még energiánk a futás után.

Örökmozgó gyerkőccel vagy kiskedvenccel irány a Pillangópark

deergarden-pillangopark

Bár jelenleg nem távoktatásban tanulnak a gyerekek, a téli időszakban egyre több időt töltenek beltérben, ahol kevesebb a lehetőség a felesleges energiák levezetésére. Több mint egy hektárnyi zöldfelület várja a zuglóiakat a Pillangó parkban, ami minden igényt kielégít. Találunk itt egy hatalmas játszóteret, tágas sétányokat, sportpályákat, futókört és kistestű kutyáknak kialakított kutyafuttatót is. Ritkán találkozni városon belül ekkora területű parkkal. A hatalmas területen mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget és a távolságtartás is könnyen megoldható.

Pillangó park tavaly újult meg teljesen, melyben kivitelezőként vettünk részt. Egy ilyen sűrűn lakott övezetben nagyon fontos, hogy bőven legyen zöld rekreációs helyszín. Rengeteg parki eszköz, sportolási lehetőség várja most a biztonságban kikapcsolódni vágyókat.

Hangulatos téli sétához a Margitszigetet nem lehet felülmúlni

deergarden-margitsziget-osplatan

A margitszigeti ősplatánok kora a 200 évet is meghaladhatja

 

A Duna közepén egyszerre érezhetjük magunkat a városban és mégis távol a város zajától. A Margitsziget télen is lenyűgöző élményt nyújt, érdemes ilyenkor is felkeresni. A 2800 méter hosszú szigeten bőven van felfedezhető terület, ezért ideális célpont lehet egy hosszabb sétához. Elidőzhetünk a víztoronynál, követhetjük a Japán-kert girbe-gurba ösvényeit vagy tehetünk el teljes kört a város panorámájában gyönyörködve.

A Margitsziget kb. 500 darabos történelmi faállománya még télen is impozáns élményt nyújt. A futókör mellett ostorfákat látni, a Szabadtéri Színpad környékén pedig impozáns tölgyeket, máshol platánokat. Utóbbiak legkorosabb egyedei 210-220 évesek is lehetnek.

Kapcsolódó Szolgáltatások