deergarden-budapesti-irodahazak-amiknek-a-legszebb-parkjai-vannak

sűrű városi beépítéseknek és a zöldfelületek csökkenésének köszönhetően egyre inkább elterjednek a zöldtetők és a belső parkok a zsúfolt nagyvárosok irodaházaiban. Egy-egy székházban akár egy kisvárosnyi lakosságnak megfelelő mennyiségű ember is dolgozhat, ami indokolja a zöldterületek létrehozását az épület környékén, tetején vagy akár a belső udvarában.

Budapest is igyekszik követni ezt a trendet, melyre az elmúlt évekből nemzetközi szinten is számos nívós példát találhatunk. Emellett igazán korszerű és fenntartható beruházások vannak még folyamatban, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az év irodája verseny

A nemzetközi trendek népszerűségét segíti az év irodája verseny, melyben egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a létesítmények tervezésében a zöldterületek, külső-belső kertkapcsolatok gyarapításának. Ez ma már szerves része a fenntartható irodai közegnek, sőt a zöld projektek külön kategóriát is kaptak, mellyel szemléltethető ennek fontossága. A projekteket azért is érdemes követni, mert sokszor széles körben is elterjednek az ott megjelenő trendek, újdonságok.

WELL és BREEAM minősítések

Több olyan nemzetközileg alkalmazott minősítési rendszert ismerünk, amely az ingatlan fenntarthatóságát célzott értékelni. A szabványrendszerek témakörönként súlyozottan értékelik a szempontokat és meghatározzák a minimum kritériumokat, amiket az épületnek és környezetének teljesítenie kell. A pontszám ezek alapján kerül kiszámításra. A beruházók a minősítés eléréséhez kérhetik tanácsadó cégek segítségét is, így nagyobb eséllyel teljesülnek a szempontrendszer feltételei.

Hazánkban a legismertebb rendszerek a:

 • BREEAM: az épület, az épített környezet, az épülethasználók környezettudatossága és az üzemeltetés minősítítésére szolgáló rendszer az Egyesült Királyságból.
 • WELL: humáncentrikus minősítési rendszer az Egyesült Államokból.

A belső kerteknek és tetőkerteknek nagy szerepük van abban, hogy egy-egy épület jó minősítést kapjon.

A szempontrendszer vizsgálja többek között:

 • a víz és levegő minőségét,
 • a táplálkozást,
 • a megvilágítást,
 • a mozgásteret,
 • a hőkomfortot,
 • az akusztikát,
 • az anyaghasználatot,
 • a lelki és szellemi környezetet és közösséget.

Működő székházak, irodaházak

A jövőbeli fejlesztések mellett már vannak olyan működő székházak Budapesten, melyek a fenntarthatóság és az alacsony energiafogyasztás szemléletével épültek meg. Ezek az irodaházak innovatív megoldásokkal csempésztek jelentős zöldfelületeket a területükre, ami hozzájárul a környezeti feltételek, a dolgozók közérzetének és olykor egészségének javításához is.

 

deergarden-magyartelekomszekhaz

A Telekom székház belső udvara szép sétautakat rejt.
(Forrás: AzÉvIrodája.hu)

Telekom székház – Futópályás tetőkerttel a dolgozók egészségéért

A vállalati székház díjat 2019-ben a Telekom nyerte, ahol 2000 m2 belső kert és egy 150 m2-es tó alkotta az irodaház zöldfelületeit. A panorámás tetőteraszon ráadásul még egy futópálya is található, mely az egészség megőrzésének célját szolgálja.

 

deergarden-millparkpinkpong

A Mill Park belső udvarában akár pingpongozni is lehet
(Forrás: AzÉvIrodája.hu)

Az IT Services-nek is otthont adó Mill Parkban tökéletes harmóniában a múlt és a jelen

A 2018-as év egyik kiemelkedő ingatlanfejlesztése zajlott le az egykori malom és iparterület helyén. Az új irodaházak épületei megfelelnek a zöldépületek kialakítási szempontjainak, ráadásul:

a terület remekül ötvözi a múlt és a jelen hangulatát a környezettudatos kivitelezés mellett.

A komplexumban:

 • megtalálható egy 5500 m2-es multifunkcionális kert auditóriummal,
 • nagy területen találunk kültéri munkaállomásokat (WiFivel, elektromos csatlakozási lehetőséggel),
 • lehetőség adódik pingpong- és csocsóasztalok használatára,
 • valamint fitneszsarok, karosszék-hinták és a kerti napozóágyak segítik a dolgozók testi-lelki egészségének megőrzését.
deergarden-vacicornerirodaepulet

Szabadtéri konditerem a Váci Corner belső udvarában
(Forrás: ÉpítészFórum.hu)

Váci Corner – Izgalmas terepformák

Az irodaház belső udvarában egy 1700 m2 nagyságú, magas ökológiai értékű pihenőkert rejlik, mely maximálisan védett a Váci út forgalmának zajától. A tájépítészek a belső kert kialakításakor a természetközeliség megelevenítését tartották szem előtt, így a zöldterület minden eleme ezt tükrözi. A belső udvarban a burkolati sáv egy folyó nyomvonalát idézi, illetve a terepformálás során kialakításra került több érdekes geometriájú domb, melyek lekerekített háromszög formájukkal illeszkednek legjobban a kert stílusához. A belső udvar hangulata, kávéteraszai és kialakítása miatt akár alkalmi rendezvények is tarthatóak benne.

deergarden-twentysix11

Igazi dzsungel a város közepén a Király utca 26. udvara!
(Forrás: Városban.blog.hu)

Király u. 26. – az egykori V.A.M. Design center lélegzetelállító belső kertje

Az épület eredetileg borászati üzemként működött, ahol később a V.A.M. Design Center kapott otthont. A hatalmas belső térben még néhány komolyabb kiállítás is mintha elveszett volna, ezért fontos megoldandó feladat volt az építészek előtt, hogy valahogy megbontsák a teret.

Jelenleg ugyanis a nagy belső udvart hatalmasra nőtt, akár több mint 70 éves trópusi növényekkel telepítették be.

trópusi pálmaházat idéző belső udvar feledhetetlen hangulatot kölcsönöz a térnek, melyet a telepített növények és a kihelyezett köztéri elemek remekül felosztanak. Többek között a Twentysix bisztrónak és HubHub közösségi irodának otthont adó épület akár rendezvények szervezésére is használható, ráadásul belépve egy dzsungel közepén érezhetjük magunkat.

deergarden-balancehall

Hangulatos kültéri tárgyaló a Balance Hall kertjében

 

deergarden-balancehall-3

A Balance Hall számára fontos volt egészséges munkakörnyezet kialakítása

Balance Hall – ahol kültéren is lehet tárgyalni

A DeerGarden testvércége által kivitelezett többszintű kert és zöld oázis remek relaxációs és sportolási lehetőségeket biztosít. A 3000 m2-es Balance Office Parkban a bérlők WiFi-vel ellátott kültéri tárgyalókban hangulatos körülmények között meetingelhetnek. Ha viszont a kikapcsolódást keresik, akkor pihenőket, petanque pályát, ping-pong asztalt használhatnak erre a célra. A zöldterület méreteit és kialakítását tekintve rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

deergarden-ecodome

A vár bástyájával egy magasságban sétálhatunk az Ecodome tetején
(Forrás: Redwoodholding.hu)

 

deergarden-ecodometetokert

Az Ecodome tetőkertje
(Forrás: Redwoodholding.hu)

Ecodome – a víztudatos és környezetbarát ingatlan

Az Ecodome irodaépület kiérdemelte a platina szintű LEED tanúsítványt, hiszen remekül felhasználja a zöld energiákat és a víz reciklálhatóságát. Az irodaház tetőkertje a lenyűgöző panorámáját a vár bástyájával azonos magasságának köszönheti. A tetőkert és a belső kert kivitelezési munkálatait a mi csapatunk végezte el a megfelelő öntözőrendszer kiválasztásával együtt. Ugyanis az épület egy úgynevezett szürkevíz felhasználási módszert alkalmaz a növények öntözésére, valamint a wc öblítése is csapadékvízzel történik.

deergarden-budapesti-irodahazak-amiknek-a-legszebb-parkjai-vannak

A Ferrum irodaház lélekemelő belső udvara

Ferrum irodaház – a BREEM in use minősítésű belső kert otthona

Az Év Ingatlanfejlesztése 2019. döntős épülete, ami a BREEM in use minősítést is megszerezte. A különleges hangulatú belső kertje a csapatunk által kivitelezett munka, melyet a környezettudatosság és a természetközeliség jegyében készítettünk el. Az irodaház nagyobb befektetést igényelt az irodapiaci standerdekhez képest, de az épület 2020 tavaszán elérte a 100%-os bérbeadottságot, így megérte a nagyobb beruházás.

Kivitelezés alatt lévő irodák

deergarden-budapest-one-business-park

A kivitelezés alatt álló Budapest ONE Business Park épületkomplexuma
(Forrás: Futurealgroup.com)

Budapest ONE Business Park

A 2019-es Az Év Ingatlanfejlesztése pályázat győztese a Budapest ONE Business Park, mely az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést.

Az épületkomplexum belsejében fél hektárnyi nyitott közteret hoznak létre,

amit szökőkutak, szabadtéri bútorelemek és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozó- és pihenőhellyé. A projekt kivitelezése még folyamatban van.

deergarden-otp-irodahaz

A tervek szerint ilyen lesz az új OTP irodaház
(Forrás: Otpbank.hu)

Új OTP irodaház

2022-ben készül el közreműködésünkkel a természetes elemeket előtérbe helyező ingatlan. A feladataink közé tartozott a terasz és a tetőkert kialakítása, melyen az évelő növények törik meg a minimalista burkolat monotonitását. A zöldterületek napos és árnyékos pihenésre is lehetőséget adnak majd az átadás után. Az épület érdekessége, hogy egy olyan intenzív tetőkertet kapott, ahová lágy- és fásszárú növény is telepíthető. A növényzet gondos megválasztása valódi természetközeli érzetet kelt.

Innovatív megoldások a DeerGarden-től

A DeerGarden csapata szereti a kihívásokat, amit a zöldfelületek és a környezettudatos környezet kialakításával járnak. Szemléletünkben törekszünk arra, hogy Budapest egy élhetőbb és természetesebb város lehessen, ahol az emberek egészségesen és jó közérzetben élhetnek és dolgozhatnak a kivitelezett munkáink által. Éppen ezért ha felkeltette érdeklődését az irodaházak tetőkertjeinek, zöldterületeinek vagy belső udvarainak kialakítása, akkor szívesen állunk rendelkezésére egy együttműködés keretein belül.