deergarden-mit-erdemes-tudni-a-zoldhulladekrol

zöldhulladék megfelelő kezelése a lakosság és az önkormányzatok számára egyaránt fontos az élhetőbb környezet érdekében. Ráadásul a települési vagy kerületi önkormányzatokat kötik az országos hulladékgazdálkodási törvény irányelvei is, melyek célja a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése a szilárd-lerakókban. A megvalósítás érdekében a biológiai szerves anyagok újrahasznosítható részét különféle módokon felhasználják.

Mit jelent a zöldhulladék és ki a felelős érte?

A zöldhulladék fogalma alatt a szerves, biológiai úton lebomló hulladékot értjük – függetlenül attól, hogy közparkokbanköztereken, üzleti- vagy magánterületen keletkezik. Bio- és zöldhulladékokhoz soroljuk a konyhai szerves hulladékokat, illetve a kerti és közterületi növényi hulladékokat is.

Melyik területen ki a felelős a zöldhulladék elszállításáért?

Az Önkormányzati közterületen lévő zöldhulladék elszállítása és kezelése esetén az önkormányzat által megbízott közterület fenntartó cég látja el a munkálatokat.

Magánterületen keletkező zöldhulladék esetén pedig a terület tulajdonosa köteles az FKF által erre a célra kiadott zöldhulladék gyűjtő zsákokat használni vagy a zöldhulladékot egyéni módon elszállíttatni.

Hulladék elszállítása szakszerűen

A hulladékok üzletszerű elszállításához szükséges a hulladékszállítási engedély megléte. Az arra alkalmas zöldhulladékot általában komposztálják, az aprított zöldhulladékot pedig hőenergia előállítása során használják fel.

Mit tehetünk a háztartási, kerti zöldhulladékkal?

A kerti zöldhulladék eltakarítása sokaknak fejtörést okoz, pedig számtalan megoldás létezik erre, melyből négyet be is mutatunk:

1. Komposztálás házilag vagy közösségileg

Kisebb mennyiségű kerti hulladék esetén érdemes a komposztálást választani, hiszen ezáltal csökken a hulladék mennyisége és az értékes szerves anyagok visszaforgathatóak a termőföldbe. További előny, hogy Budapest és bizonyos nagyvárosok önkormányzatai akár ingyenes eszközöket is biztosítanak a komposztáláshoz. Néhol közösségi komposztálás is elérhető azon lakosok számára, akik nem kertes házakban élnek.

2. Zöldhulladék elszállíttatása szolgáltatóval

Nagyobb mennyiségű kerti hulladék esetén a komposztálás már kényelmetlenséget okozhat. Ekkor érdemes felkeresni egy elszállítással foglalkozó szolgáltatót. A zöldhulladékot általában zsákokban, konténerekben vagy a nagyobb ágakat kisteherautóval szállítják el a megfelelő lerakóba.

3. FKF zöldhulladék zsákban történő elszállíttatás

A komposztáláson kívül lehetőség van a kisebb mennyiségű zöldhulladék FKF által történő elszállíttatására is. Ennek igénybevételéhez meg kell vásárolni az FKF által forgalmazott zöldhulladékos zsákot, melybe 100 liternyi zöldhulladék fér bele. Ez a megoldás nagyjából 2-2,5 m3 elszállíttatása esetén ajánlott. A zsák megvásárlásával tulajdonképpen a szállítási díj kiváltása történik, így otthon már csak meg kell tölteni a zsákot zöldhulladékkal és kirakni a ház elé. Az arra kijelölt napon pedig az FKF elszállítja az általa kiadott zsákokban kirakott zöldhulladékot.

4. Szállítás zöldhulladék lerakóba/ hulladékudvarokba saját kezűleg

Az elszállítás akár saját magunk által is megoldható, ha van erre használható jármű. Először keressük meg a hozzánk legközelebb eső releváns lerakóhelyet, ahol a megadott szempontok alapján összekészített zöldhulladékot átveszik tőlünk. Ez a módszer költséghatékony, viszont a saját erőnkből kell megoldani az eljuttatást.

deergarden-holdfeny-ovoda-udvarok-atepitese

Az FKF által forgalmazott zöld zsákokba 100 liter hulladék fér bele

Mi az, ami mindenképp kerülendő?

Sajnos sokan az erdő szélén vagy más illegális helyen rakják le a hulladékaikat, ami másokat is erre sarkall. Az ily módon lerakott hulladék a szennyezés mellett komoly erdőtüzek forrása lehet, a szemeteszsákokban kihelyezett zöldhulladék zsákja pedig mérgező füstöt bocsáthat ki. A zsák ráadásul meggátolja a természetes bomlási folyamatokat is. Az illegális hulladéklerakás hatalmas károkat okoz mindenkinek, hiszen az önkormányzatok által elvégzett munka finanszírozása a mi adónkból valósul meg.

deergarden-oreg-fa-mentese

A tavaszi faápolás során kifejezetten sok zöldhulladék keletkezik a köztereken is

Ezért kerülje a zöldhulladék égetését

Az égetés során számos élővilágra káros anyag szabadul fel, mint például a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék és fenolszármazékok, melyek közül a benzpirén súlyosan rákkeltő. Ráadásul a ki nem száradt zöldhulladék égetésekor a nedvesség hatására tökéletlen égés megy végbe, ami a légszennyezettség mértékének növelése mellett növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Az égetett avar hatása nagyon hasonló a dohányzáséhoz, hiszen egy kupac avar százezer szál cigarettának felel meg. Száz kiló avar 90 millió légköbméternyi, azaz egy kisebb városnyi levegőt is beszennyezhet. Ez különösen ősszel veszélyes, amikor a légrétegzettség miatt a talajtól néhány tíz méterre gyűlik fel a légszennyező anyag.

Szerencsére manapság a legtöbb településen már tiltott a zöldhulladék égetése, melynek megszegésével akár több tűzvédelmi szabály áthágására is sor kerülhet. Az ilyen esetekben kiszabott bírság 10.000 Ft-tól több millióig terjedhet, ezen felül pedig még levegővédelmi bírsággal is büntethetik a szabályszegőt.

káros zöldhulladék égetés helyett tehát érdemes más módot választani arra, hogy megszabaduljunk a felgyűlt vagy folyamatosan keletkező hulladéktól. A legjobb megoldás a komposztálás, de ha erre nincs módunk, akkor a költséghatékonytól a drágább megoldásokig az elszállíttatást is választhatjuk. Óvjuk együtt környezetünket!

Kapcsolódó Szolgáltatások