A QTA térinformatikai rendszer a közterületi üzemeltetés innovatív megoldását jelenti, mely több mint 5 éve segíti a városokat, kerületeket a közterületek fenntartásában és fejlesztésében. Az ExeLounge Kft-vel közösen fejlesztett szoftver elsőként a 11. kerület kukáinak üzemeltetésével debütált, azóta azonban számos új területen is bizonyította hatékonyságát.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a QTA térinformatikai rendszer működését, fejlődési útját és a benne rejlő lehetőségeket.

Így vezettük be a QTA rendszert a DeerGarden mindennapjaiba

2019-ben, a 11. kerületben került bevezetésre a QTA térinformatikai rendszer, eredetileg a kukák kezelésének optimalizálására. Az alapötlet egy átlátható és könnyen kezelhető adatbázis létrehozása volt, amely valós időben nyújt információt a köztéri elemek állapotáról és kezeléséről. Ennek az igénynek sikeresen eleget téve, a QTA gyorsan elterjedt más kerületekben és városokban is, ahol hasonló kihívásokkal néztek szembe az önkormányzatok. A rendszer azóta jelentősen fejlődött, ma már számos különböző területen alkalmazzuk:

  • fiatal és koros fák gondozása,
  • zöldterületek ápolása,
  • kaszálandó területek fenntartása,
  • játszóterek és játszótéri eszközök karbantartása,
  • kutyafuttatók fenntartása,
  • kátyúk kezelése,
  • locsolási területek gondozása,
  • parki eszközök karbantartása,
  • utcák és közterületek takarítása és hókotrás,
  • illegális hulladékok kezelése.

Ezek a fejlesztések átláthatóbbá és hatékonyabbá teszik a fenntartási szolgáltatások elvégzését. A rendszer szenzor állomásokat is integrál. A fiatal fák tövében talajnedvességmérő szenzorok mutatják a locsolás gyakoriságának, avagy ritkításának szükségességét. Továbbiakban nyomkövető készülékekhez is csatlakoztatható a rendszer, ezzel is segítve a szolgáltatások optimális megszervezését és részletes dokumentálását.

Hogyan működik a QTA térinformatikai rendszer?

A rendszer alapvető célja az átláthatóság és az azonnali követhetőség biztosítása. A feladatok dokumentálása mellett lehetővé teszi különböző adatok, például szerződések és keretösszegek feltöltését. A rendszer előnye, hogy az adatokat valós időben lehet követni, így a felhasználók azonnal láthatják a változásokat és az aktuális helyzetet. A rendszer QR-kódokkal és GPS-pontokkal ellátott objektumokat használ az adatgyűjtés és a helyszíni tevékenységek nyomon követésére, így biztosítva az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget. Ezáltal a minden fenntartott objektum, illetve az illegális hulladék kezelése azonnal nyomon követhetővé válik, míg a fotókkal dokumentált munkavégzés bizonyítja az elvégzett feladatokat.

Fotókkal dokumentált fa gallyazás

Fotókkal dokumentált fa gallyazás

A QTA rendszer a munkatársak teljesítményének nyomon követésében is segít. Ezáltal nem csak a napi feladatok szervezésében nyújt támogatást, de a teljesítményértékelésben és a tervezésben is fontos szerepet tölt be. A rendszer használatával a városvezetők és alvállalkozók is pontos adatokkal igazolhatják tevékenységüket, növelve ezzel a lakosság bizalmát és elősegítve a fenntarthatóságot.

Technológiai fejlődés és felhasználóbarát megközelítés

​​Míg kezdetben a zöldterületek és a hulladékkezelés voltak a fő célterületek, mára már sokkal szélesebb körű a QTA használata. A rendszer bebizonyította, hogy nem csak a zöldterületek, de például a kátyúk felmérése és kezelése terén is hatékonyan alkalmazható. A beérkező lakossági bejelentéseket is képes feldolgozni, valamint a karbantartási munkák előtti-utáni állapotot is rögzíthetik benne a munkavállalók.

Folyamatos fejlesztésekkel garantáljuk, hogy a QTA mindig naprakész legyen, illetve a felhasználó igényeknek megfelelően alakuljon. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a felület egyszerűen kezelhető és intuitív maradjon. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a széles felhasználói kör könnyedén navigáljon a rendszerben, és hatékonyan kezelje a rájuk bízott területeket.

QTA felhasználóbarát felülete, valós idejű adatokkal

QTA felhasználóbarát felülete, valós idejű adatokkal

A QTA kiemelt előnye az adaptálhatóság. Amennyiben egy új kerület vagy város úgy dönt, hogy közterület fenntartáshoz a QTA rendszert szeretné használni, az adatbázis könnyen bővíthető az új helyszínek információival, legyen szó akár meglévő adatok integrálásáról, akár új adatok felméréséről.

A QTA térinformatikai rendszer lehetővé teszi, hogy a városi köz- és zöldterületek kezelése sokkal tudatosabban, a valós igényeknek megfelelően történjen.

Ahogy ezt már feljebb is említettük, növények gondozása során például egyre több helyen alkalmazunk talajnedvesség mérést, ami egyaránt segíti a vízhasználat optimalizálását, illetve a növények megfelelő ápolását.

Hatékony közterület fenntartás QTA-val

A QTA térinformatikai rendszer mára cégünk alappillérévé vált. Minden nap segíti munkánkat a munkaszervezés legelső fázisától kezdve a teljesítési igazolások elkészítéséig. Alkalmazásával olyan komplex zöldterületek hatékony fenntartására is képesek vagyunk, mint a Városliget. Munkánkat a QTA segítségével akár SLA rendszerben, azaz szolgáltatás szintű megállapodás alapján is magas színvonalon tudjuk végezni.