deergarden-milyen-egy-jo-szabadteri-kondipark

A kültéri kondiparkokat zömmel a parkokban, sétányok mentén, esetleg játszóterek környékén találhatjuk meg. Különösen népszerű lakótelepek környékén, mivel remek közösségépítő lehetőség, és még a helyiek fizikai aktivitását is növeli.

Éppen ezért nem ritka, hogy akár a környékbelieket is bevonják a tervezésbe. Ez egy remek lépés, hiszen ők azok, akik használni fogják, így gondoskodva arról, hogy az eszközök az ő igényeiknek megfelelőek. Ehhez többnyire kérdőíveket küldenek ki, vagy fókuszcsoportos formában gyűjtik be az információkat.

Hatályos szabályozás a kültéri kondiparkokat illetően

A biztonságos sportoláshoz elengedhetetlen, hogy az eszközök megfeleljenek az ide vonatkozó előírásoknak. Az EN 16630:2015 szabvány tartalmazza a kültéri fitnesz eszközök kialakítására, telepítésére, gyártására, ellenőrzésére és karbantartására vonatkozó követelményeket.

Emellett fontos még, hogy a park használati feltétele a minimum 140 cm-es testmagasság is és természetesen a rendeltetésnek megfelelő használat. Egy kondipark jogszabály szerint nem tekinthető játszótérnek és a nem megfelelő használat komoly baleseti kockázatot jelent.

Tervezési és design megfontolások

Statikus vagy dinamikus fitnesz eszközök

Kondipark létesítése előtt érdemes megismerni a kialakításban rejlő lehetőségeket. Alapvetően a kültéri fitnesz parkok eszközeinek két típusát különböztetjük meg: a statikus, illetve a dinamikus kialakítást, amelyeket akár kombinálhatunk is a nagyobb kihasználhatóság érdekében.

Statikus kondiparkok

A statikus eszközök – nevükből adódóan – nem tartalmaznak mozgó alkatrészt. Nagy előnyük, hogy többféleképpen használhatók és sokkal kevesebb karbantartás igényelnek dinamikus társaiknál. Így az ilyen eszközöknek élettartamuk is hosszabb.

Kezdők számára vonzó lehet az egyszerűsége miatt, míg a haladó felhasználók számára számos funkciót rejthet, ezzel is gazdagítva az edzést. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy ergonómiailag kiváló építményekről beszélünk.

Az edzés emellett könnyedén színezhető további kiegészítők bevetésével. Használhatunk például köteleket vagy fitnesz szalagot a statikus fitnesz eszközökön. Sőt, ezekett bátran használhatják gyerekek is – természetesen szülői felügyelet mellett.

Milyen eszközök tartoznak egy statikus kondiparkba?

 • húzódzkodó rudak,
 • korlátok,
 • padok felüléshez.

Statikus kültéri fitnesz parkot találhatunk például a Rákos patak északi oldalán.

deergarden_milyen_egy_jo_szabadteri_kondipark_1

Statikus kondipark eszközök

Dinamikus kondiparkok

A dinamikus eszközök közös jellemzője a mozgó alkatrészek jelenléte. Ezek meghatározzák a felhasználó számára a kívánt mozgástartományt. Ez innovatívabb lehetőséget teremt a mozgásra, valamint életkort és készségeket tekintve szélesebb körben használhatók. Ilyen dinamikus kondiparkkal találkozhatunk például a Bikás parknál is.

Sok esetben mindenki által jól ismert eszközökről beszélünk, például

 • fitnesz kerékpárról,
 • ellipszis trénerről vagy
 • hasgépről.

Remek lehetőséget ad kardiovaszkuláris mozgásformákra is, mindezt ráadásul helyváltoztatás nélkül, ami nagyon kedvezővé tesz helykihasználás szempontjából.

Ezek az eszközök kiválóak kezdők számára – ugyanakkor gyakran éppen ők riadnak vissza a dinamikus gépektől, mivel használatuk sok esetben nem elég intuitív. Haladók számára gyakran kevesebb kihívást tartogatnak.

A dinamikus kondiparkok karbantartási igénye jelentősen magasabb a mozgó alkatrészeknek köszönhetően. Az időjárási tényezők jóval nagyobb terhelést jelentenek a számukra – könnyebben rozsdásodhatnak.

A modern kültéri kondiparkok esetében a dinamikus és a statikus eszközök vegyítése jellemző.

deergarden_milyen_egy_jo_szabadteri_kondipark_3

Dinamikus fitneszparki elemek

Csoportos vagy nyomvonalon történő elhelyezés

Az elhelyezés tekintetében két variáció létezik: a csoportos vagy az egy nyomvonalon, szétszórtan elhelyezett park.

Csoportos elhelyezés

Remek lehetőséget biztosít köredzésre, többféle eszközt tesz elérhetővé egy helyen és remek helykihasználással bír. Utóbbi abban az esetben lehet igazán fontos, ahol csak kevés tér áll rendelkezésre. A csoportosítás emellett több felhasználónak ad lehetőséget a sportolásra egy időben, ami kedvező azok számára, akik csoportosan sportolnának.

Karbantartás szempontjából is előnyösebb, mivel minden eszköz egy helyen elérhető. A hátránya azonban ugyanebben rejlik. Ha ugyanis az egyik eszköz meghibásodik, az negatívan befolyásolhatja a többi használatát is.

Nyomvonalon történő elhelyezés

A nyomvonalon történő elhelyezés ideálisabb a haladó sportolók számára, akik hosszabb edzésre vágynak. Remekül kombinálható általa az aerob és az erősítő mozgás, és erre számtalan módon nyílik lehetőség. Bármilyen irányból megközelíthető, így újabb és újabb útvonalak alakíthatók ki a parkon át történő haladásra. Kialakításához azonban nem árt, ha már létezik egy használatban lévő útvonal is.

Helyszín kiválasztása

A létesítés első lépése a helyszínválasztás, hiszen csak a helyi adottságok ismeretében történhet az eszközök megválasztása is. Fontos összevetni a hely adottságait a környék közösségének demográfiájával és térhasználati szokásaival is.

deergarden_milyen_egy_jo_szabadteri_kondipark_4

Kondipark a Bessenyei-Tutaj utcai játszótéren

A későbbi felhasználói kör alapjaiban meghatározza, hogy milyen parkra van szükség az adott területen. Fel kell mérni, hogy milyen rekreációs infrastruktúra áll a lakosság rendelkezésére, amelyet egy kültéri fitnesz létesítmény új lehetőségekkel egészíthető ki.

A környék adottságai és kiegészítő szolgáltatásai

A helyszín adottságai befolyásolják, hogy hol lehet egyáltalán parkot létesíteni, milyen lesz a park kihasználtsága, illetve hogy mely kiegészítő szolgáltatásokkal lehet színesíteni a létesítményt.

A szolgáltatások több felhasználó számára lehetnek vonzóak, de ezek nem mehetnek a biztonság rovására.

Kötelező és kiegészítő funkciók / adottságok

Kötelező és kiegészítő funkciók / adottságok Jellemzők Prioritás
Jelzések - Részletes leírás az eszközök használatáról
- Képes / braille útmutató
- QR kód az adott feladatot bemutató videóra
magas
Ivóvíz Ivókutak elhelyezése, ahol palackot is meg lehet tölteni magas
Elérési útvonal - Minden képesség számára hozzáférés biztosítása
- Meglévő, gyakran használt útvonalhoz közel
magas
Tömegközlekedés Megközelíthetőség legalább egy tömegközlekedési eszközzel közepes
Mosdó Férfi, női és akadálymentesített mosdók sétatávolságon belül közepes
Árnyék - Természetes árnyék fokozza a használatot a forró nyári hónapokban is
- Napvitorla is alkalmazható
közepes
Parkoló Sétatávolságon belül közepes
Egyéb rekreációs helyszínek a közelben - Gördeszka-park
- Közösségi központ
- Szabadidőközpont
- Játszótér
- Gyalogos és kerékpárút
- Sportpálya
közepes
Növényzet a hívogató környezet ösztönzi a használatot közepes
Ülőalkalmatosságok - Árnyékos helyen, ahol rálátni az eszközökre
- Pihenési lehetőség a sportolóknak
- Megfigyelési lehetőség a felügyelőknek
közepes
Világítás - Alkonykapcsolós világítás a sötétedés utáni használatot is lehetővé teszi
- A téli hónapokban tovább használható
alacsony
Kerékpár tároló Közelben kell biztosítani, így a kerékpárok a kondiparkon kívül maradnak alacsony

Talajborítás

Talajborítás típusa Jellemzői Költség
természetes gyep - instabil felület
- magas az időjárásnak való kitettsége
- sárosodásra hajlamos
- magas karbantartási igény
- vízelvezetés problémás lehet
alacsony
mulcs - könnyű kihelyezés
- instabil felület
- időnként pótolni kell
- dinamikus eszközök mellett nem alkalmas
alacsony
beton - stabil, de balesetveszélyes
- hosszú az élettartama
- alacsony karbantartási igény
közepes
műfű - igényes megjelenés
- alacsony karbantartási igény
- stabil felület
- aljzat elhelyezése szükséges alá
közepesen magas
gumiborítás - igényes megjelenés
- alacsony karbantartási igény
- stabil felületaljzat elhelyezése szükséges alá
magas

A DeerGarden fitneszparkjaiben általában gumiborítást alkalmazunk. Alacsony karbantartási igényének köszönhetően költséghatékony, ráadásul stabil felületet biztosít, így hosszú távon is biztonságos.

Biztonsági megfontolások

A lehetséges balesetek minimalizálása végett részletes elemzést készítünk a veszélyforrásokról, így könnyebben tudunk megelőzést célzó intézkedéseket hozni. Megvizsgáljuk a környezeti hatásokat is, amelyek a berendezéseket és azok környezetét érik.

Kimelet biztonsági megfontolás többek között, hogy az eszközök mellett mennyi hely marad a közlekedésre. Emellett biztosítást is kötünk a berendezésekre lopás, károkozás vagy sérülés esetére. Továbbá fokozott figyelmet fordítunk a veszélyforrást jelentő mozgóalkatrészekre is.

Karbantartás

Kondiparkjaink hosszútávú zavartalan működéséről karbantartási ütemtervvel gondoskodunk. A rendszeres, gondos karbantartás ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszközök és azok környezete folyamatosan használható maradjanak és ne váljanak balesetveszélyessé.

Az eszközök beszerzésekor a beszállító meghatározza a karbantartás rendszerességét. Mi a DeerGardennél ehhez tartjuk magunkat, de legalább kéthetente-havonta kiszállunk ellenőrzést végezni.

A zökkenőmentes együttműködés érdekében mindig ismertetjük:

 • az eszközökre vállalt garancia és további támogatás lehetőségét,
 • eszközök tisztítását,
 • alkatrészek biztosítását és várható átfutási időt,
 • karbantartás gyakoriságát,
 • a rutin karbantartás során elvégzendő feladatokat,
 • vandalizmus megelőzésére vonatkozó intézkedéseket.

Szabadtéri kondiparkok professzionális kivitelezése a DeerGarden-nél

Amennyiben szabadtéri edzőparkot szeretne létesíteni vagy kérdése van, forduljon csapatunkhoz bizalommal. Szolgáltatásunk során kiemelt figyelmet fordítunk mind megbízóink, mind a felhasználók igényeire.