deergarden_rakos_patak_jatszoter

A játszóterek fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében. A 3-6 éves korú gyermekek fejlődésére konstruktív hatással vannak a játszótereken megélt tapasztalataik, melyek ugyanakkora mértékben mutatkoznak társas kapcsolataik szintjén, mint az agyi és motoros funkciók szintjén. A gyermekeikkel odalátogató szülők és a játszótér üzemeltetését végző társaságok számára is kiemelt jelentőségű, hogy a gyermekek minőségi szabadidejüket biztonságos körülmények között tölthessék el.

A biztonságos kialakításra és üzemeltetésre egy EU direktíva ad irányadó javaslatokat, melyeket egy hazai rendelet tett kötelezővé Magyarországon. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen előírások vonatkoznak egy játszótér építése, üzemeltetése és karbantartása során, valamint, hogy milyen játszótéri szabványoknak kell megfelelni.

A tudatos tervezés a kulcs

A gyerekek a társakkal való játék hevében gyakran az óvatosságról megfeledkezve magasabbra másznak, nagyobb távra ugranak és feszegetik a határokat. Az ilyen alkalmakkor megnő a balesetek bekövetkezésének az esélye.

A játszótéri balesetek megelőzésének legjobb módja, ha már a játszótér megépítésekor arra törekszünk, hogy minimalizáljuk az esetleges balesetek kialakulását. Ebben segítenek a nemzeti és EU-s jogszabályok, amelyek meghatározzák a játszóterek paramétereit, illetve a játszótéri elemekhez felhasznált anyagokat.

Hatályos szabályozás ma Magyarországon

A játszóterek építésére, üzemeltetésére és karbantartására irányadó a(z)

 • MSZ EN 1176/1177 (EU)
 • és a 78/2003. (XI.27) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról.

MSZ EN 1176 és MSZ EN 1177

A 2018 óta érvényben lévő MSZ EN 1176 és 1177 EU-s szabványok meghatározzák a játszóterek létesítésével és játszótéri eszközökkel kapcsolatos biztonsági előírásokat, melyeknek elsődleges célja a sérülések kockázatának minimalizálása.

MSZ EN 1176 főbb pontjai

Az MSZ EN 1176 szabvány azokat, a játszóterekre és játszótéri eszközökre vonatkozó általános biztonsági előírásokat foglalja össze, melyek a leggyakoribb játszótéri balesetek, azaz a csúszás és esés bekövetkezésének esélyét hivatottak minimalizálni. Az MSZ EN 1176 vonatkozik az általános követelményeken belül a talaj és játszótér burkolattal kapcsolatos szabályokra is.

deergarden_peter_pal_utcai_jatszoter

Biztonságos környezet a Péter-Pál utcai játszótéren

Az MSZ EN 1176 kiegészítő, játszótéri eszközökkel kapcsolatos szabványa tartalmazza a

 • hintákra,
 • csúszdákra,
 • kötélpályákra
 • és billenőeszközökre

vonatkozó szabályokat, valamint a felszerelési, ellenőrzési, karbantartási és üzemeltetés tekintetében irányadó követelményeket.

MSZ EN 1177 főbb pontjai

Az MSZ EN 1177 szabvány az ütéscsillapító játszótéri talajokra vonatkozó előírásokat tartalmazza, valamint meghatározza a kritikus esésmagasság nagyságát. Az 1 méter feletti esésmagasságú játékok esetében kötelező az ütéscsillapító felület, amely lehet

 • homok,
 • gumiburkolat,
 • faháncs,
 • gyöngykavics
 • és faapríték.

Továbbá tartalmazza a minden gyermek számára hozzáférhető játszótéri eszközökre vonatkozó alapvető szabályokat, elemzéseket és az eszközökre vonatkozó iránymutatásokat. Külön kitér a játszótéri eszközök elhelyezésével és tájolásával kapcsolatos kérdésekre.

deergarden_pillango_park_jatszoter

Játszótéri szabványoknak megfelelő gumiburkolat a Pillangó park építésénél

A vizes játszóterekre kiegészítő szabályzat vonatkozik, mivel a nedves környezet további odafigyelést és speciális feltételek meglétét igényli. Társaságunk építette és üzemelte be a kispesti vizes játszóteret, ami hatalmas népszerűségnek örvend a nyári hónapokban.

A 78/2003. (XI.27.) GMK-rendelet

Tulajdonképpen a 78/2003. (XI.27.) GMK-rendelet az MSZ EN 1176 és MSZ EN 1177 EU-s szabványsorozatok betartását teszi kötelezővé és tisztázza a játszótér fenntartással kapcsolatos felelősségi köröket.

2020-ban a játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendeletet módosították és a benne foglalt előírásokat szigorították. A 2020. július 31-jétől hatályba lépő  78/2003. (XI.27) GKM- rendelet kötelezővé teszi, hogy a(z)

 • közterületen felállított játszóeszköz rendelkezzen megfelelőségi tanúsítvánnyal, 
 • telepítés után az eszközöket hivatalos kijelölt szervezet felülvizsgálja,
 • időszakos ellenőrzést kijelölt szervezet háromévente elvégezze,
 • üzemeltető az elérhetőségét a játszótéren feltüntesse.

Üzemeltetési követelmények a gyakorlatban

A meglévő és az újonnan épített játszóterek üzemeltetői transzparens, teljeskörű műszaki dokumentációt kötelesek vezetni.

Cégünknél a játszóterek fenntartási, gondozási és karbantartási munkálatok dokumentációit a QTA térinformatikai rendszer segítségével végezzük, amellyel részletes és folyamatos nyilvántartást vezetünk a megrendelők számára.

Általános követelmények

A nem biztonságos eszközökhöz való hozzáférést az üzemeltetőnek meg kell akadályoznia egészen addig, amíg a használaton kívül helyezett eszköz szervizelése meg nem történik.

A felelős üzemeltető köteles ellenőrzési, vizsgálati és karbantartási naplót vezetni.

Ellenőrzés és karbantartás

Az üzemeltető köteles – amennyiben ez a hatályos, vonatkozó jogszabályoknak is megfelel – a játszótéri eszköz ellenőrzését és karbantartását a gyártó által javasolt időközönként végrehajtani.

A játszóterek ellenőrzése háromféle módon valósulhat meg;

Rendszeres ellenőrzés szemrevételezéssel – az időjárás vagy vandalizmus következtében létrejövő veszélyforrások gyors, napi rendszerességgel történő ellenőrzése.

Operatív ellenőrzés – eszközök stabilitásának az ellenőrzése 1-3 havonta.

Éves átfogó ellenőrzés – eszközök alapjainak és felületeinek üzembiztos állapotának maximum 1 évente történő átfogó felülvizsgálata.

A fent említett ellenőrzések részleteiről a DeerGarden Kft.-nél minden általunk üzemeltetett játszótér esetében folyamatos, ellenőrzési és karbantartási jegyzőkönyvet készítünk.

Ki felügyeli a játszóterek kialakítását és üzemeltetését?

A játszóterek üzemeltetőinek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A temérdek vonatkozó szabály betartásához szükség van egy ellenőrző szervre, mely a játszóterek esetében a fogyasztóvédelmi hatóság.

Ennek oka, hogy a játszótéri eszköz is olyan terméknek tekinthető, amelynek nem rendeltetésszerű használata veszélyt jelent a felhasználóra nézve, akik jelen esetben a kifejezetten sérülékeny gyermekek.

A szakértői ellenőrzés után a fogyasztóvédelem tanúsítványt állíthat ki a játszótéri eszközökről, amennyiben azok megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Amennyiben új játszótér létrehozásáról van szó, a jövőbéli üzemeltető az építési szándékát a fogyasztóvédelmi hatóság felé köteles jelezni.

A jövő játszóterei a DeerGarden-nél

A DeerGarden Kft.-nél mind tematikus, mind standard játszótereinket szabványoknak megfelelően alakítjuk ki és üzemeltetjük. Megrendelőink elképzelései és szakembereink kreativitása határtalan lehetőséget teremt arra, hogy az eddig megszokott minőségben építsük a jövő játszótereit.

Kapcsolódó szolgáltatásunk: játszótér építés