deergarden-varazslatos-oszi-viragok-ultetese

Cikkünkben arra keresünk választ, hogy milyen virágokat, mikor és hogyan érdemes ültetni kertünkbe az őszi időszakban. Ehhez legjobb tippekkel látjuk el olvasóinkat.

Milyen típusú növényeket érdemes ősszel ültetni? Elsősorban évelőket, amik hidegtűrőek, viszont az egynyári növényeket sem szabad teljesen elfelejtenünk, bár őket leggyakrabban inkább tavasszal szokás elültetni, de az őszi kert színpompás díszei is lehetnek az első fagyos napokig.

Oda kell figyelni ilyenkor, hogy időben ültessük el kertünk leendő díszeit, és érdemes előre megtervezni azt is, hogy mind színekben, mind formailag esztétikus összképet alakítsunk ki. Ezekre a kérdésekre részletesen ki fogunk térni a továbbiakban.

Mikor szerezzük be és ültessük el az őszi virágokat?

A beszerzést illetően már az ősz előtti időszakban javasolt megvenni a megálmodott növényeket. Az egynyáriaknál fontos kiemelni, hogy őket már akár júliusban is meg lehet vásárolni. Ilyenkor kedvezőbb áron kínálják azokat a virágokat, amik a tavaszi időszakban nem keltek el. Lehetséges, hogy egy kicsit viseltes állapotban lesznek már, de nem kell megijedni, egy kis törődés után újra magukhoz fognak térni és eredeti fényükben fognak pompázni a kiültetést követően.

Az ültetésre rövid időszak mutatkozik optimálisnak, ami függ a vásárlás időpontjától is természetesen. Figyelnünk kell arra, hogy a nyári forróságban még semmiképp se fogjunk bele, meg kell várni vele az első őszi lehűlést, de ha későn fogunk neki, akkor túlságosan rövid ideig tudjuk majd csak élvezni a csodás látványt. Az előrejelzéseket mindenképp érdemes figyelni, másra a tervezéskor sajnos nem nagyon tudunk támaszkodni az időzítéssel kapcsolatban.

Szezonális virág ötletek

Most pedig lássuk, hogy mit javasol a szakértő, mely növényekből válogassunk az őszi kertszépítés során.

Évelő növények:

Őszi sisakvirág

Csillagőszirózsa

Tarackoló kékgyökér

Csarab

Őszi napfényvirág

Pompás varjúháj

Kínai szellőrózsa

Egynyári növények:

Bársonyvirág

Tarajos celózia

Kerti árvácska

Oroszlánszáj

Illatos ternye

Lobélia

deergarden-varazslatos-oszi-viragok-ultetese-2

Az árvácska az ősz és a tavasz nagy kedvence

Ideális elrendezés és színvilág

Az alapvető cél egy kert megalkotásakor, hogy harmonikus képet kapjunk. A lényeg ez esetben az, hogy ezt az idilli állapotot, meglepő módon a kontrasztos színek és formák fogják megadni számunkra. Színek tekintetében gondolunk itt például a lilás árnyalatok és a sárga vagy az arany, ezüst és a bronz színekben tündöklő virágok párosításaira.

A színpárok mellett hasonló intenzitású látványt nyújthat, ha eltérő nagyságú, kisebb és nagyobb növény is bekerül válogatásunkba, melyeknek akár levélmintázata is eltérő lehet egymástól (pl. gömbölyű és hegyes), ezzel is növelve a kontrasztot és egyben kertünk vizuális értékét is.

deergarden-varazslatos-oszi-viragok-ultetese-3

Ízelítő budaörsi munkáinkból

Összegezve mik a legfontosabb dolgok egy őszi kert tervezésekor?

Legfontosabb az ideális időzítés, emellett az adott környezeti tényezőknek és az évszaknak megfelelő növények kiválasztása. Vegyíthetjük az egynyári és évelő virágokat, bátran játszhatunk a színekkel és formákkal, lehetünk valóban merészek, de mégsem túlzók. Ehhez ötletet tudunk meríteni az általunk kivitelezett parkok és zöld közösségi terek kialakításából is, mint pl. a Felvirágoztatjuk Budaörsöt vagy az Anna utcai pihenőpark projektek.